sport

Grosjeanu prijeti utrka zabrane

Za Romaina Grosjeana je ovo zasigurno teška sezona. Vozač Haasa je imao briljante partije, no i nekoliko predstava koje su stavile veliku mrlju na njegovu sezonu, a i njegovu vozačku licencu.

Francuz je dobio dva kaznena boda na svoju licencu nakon što je ignorirao plave zastave na Velikoj Nagradi Singapura. To znači da Grosjean sada ima devet kaznenih bodova, a ako ih skupi 12, dobit će utrku zabrane.

Grosjean je vodio intenzivnu bitku na stazi sa Sergejem Sirotkinom kada ih je Lewis Hamilton sustigao za čitavi krug, a Grosjean je, umjesto da propusti Hamiltona, kako nalažu pravila, nastavio svoju bitku. Grosjean se nakon utrke ispričao Hamiltonu, koji je u tom trenutku zamalo izgubio vodstvo od Verstappena. Grosjean se nakon utrke ispričao Hamiltonu zbog incidenta.

“Žao mi je ako sam ikoga blokirao, to mi nije bila namjera. Vjerujem da sam dao sve od sebe, borio sam se sa Sergejem koji je izgledao kao da vozi go-kart, nisam bio baš u mogućnosti usporiti,” izjavio je Grosjean.

“Pierre (Gasly) je bio iza, a Sergey ispred mene. Čim sam ga prošao sam pustio Lewisa ispred.”

Grosjeanov prvi kazneni bod na licenci je zarađen na VN SAD-a prošle sezone, a ako do 29. listopada Francuz dobije još tri kaznena boda, dobit će zabranu vožnje na jednoj utrci.

Grosjean, dakle, ima zadaću pripaziti na Velikoj Nagradi Rusije, Japana, SAD-a i Meksika ako ne želi zaraditi po drugi puta u karijeru ovu strogu kaznu. Podsjetimo se, Grosjean je imao zabranu vožnje na VN Italije 2012. nakon što je utrku prije na stazi Spa-Francorchamps izazvao ogromni sudar u prvom zavoju utrke.

Trkaći direktor FIA-e, Charlie Whiting, vidno neoduševljen Grosjeanom, je dao objašnjenje zašto je Grosjean dobio dva dodatna kaznena boda.

“Mislim da je Romain zaboravio na zlatno pravilo plavih zastava, a to je da morate zaboraviti na svoju borbu na stazi i propustiti vozača ispred. To sam im rekao mnogo, mnogo puta i on je to jednostavno zaboravio,” izjavio je Charlie Whiting.

“To je vjerojatno bio jedan od najgorih incidenata s plavim zastavama koje sam vidio u posljednje vrijeme.”

Sveukupno, osam kaznenih bodova je podijeljeno na utrci u Singapuru, a zanimljivo da je u svakom incidentu bio upleten Sirotkin. Osim Grosjeana, tri kaznena boda je dobio i Sergio Perez koji se (namjerno?) zaletio u Sirotkina, a Sirotkin je dobio i dva svoja kaznena boda zbog guranja Brandona Hartleyja van staze.

Izvor: GP1.hr