sport

Haas priprema nadogradnju za Kanadu

Momčad Haasa jedna je od rijetkih ove sezone koja nije donijela ni jednu nadogradnju do sada. Bez obzira na to, uspjeli su ostvariti nekoliko manjih uspjeha, poput šestog mjesto Magnussena u Španjolskoj.

Direktor momčadi, Guenther Steiner, izjavio je kako su poboljšanja već prije bila u planu za provedbu. No, kako je Haasu kao maloj momčadi trebalo da potrebne dijelove temeljito razvije, čekalo se sve do Montreala kako bi ona mogla doći na red. Steiner pojašnjava odluku momčadi:

“Imamo nekoliko značajnih promjena na bolidu. Prednje krilo, podnica, aero dodaci… Radili smo na svemu tome.”

“Očito da nam je cilj ubrzati bolid, treba nam brzine. Mnogi su napravili preinake još u Španjolskoj. Mi smo odlučili da ih predstavimo u Kanadi da korisno iskoristimo vrijeme. Kao momčad smo još uvijek mali i ne možemo uvijek ići u korak s inovacijama kao veliki igrači,” objasnio je Steiner.

Haas je za utrku u Monaku morao ukloniti aero dijelove jer su se zbog njih našli u problemima u utrkama prije toga. Naime, kako su se krilca postavljena na više mjesta duž bolida raspadala, momčad ih je odlučila izostaviti. Vjeruje se da je Haas zbog tog poteza doživio tako težak i neuspješan vikend u kneževini.

Ipak, momčad najveću muku trenutno ima s najmekšom komponentom Pirellevih guma. Hypersoft gume koje su prvi puta korištene u Kanadi se za sada nisu pokazale kao optimalan izbor za Haas.

Steiner napominje kako će nova vrsta gume biti ključna karika u cijelom mehanizmu novih poboljšanja. Vjeruje da ne bi trebali naići na probleme kao u Monaku ako primjene dostupne gume na bolji način.

“Komponente guma koje ćemo koristiti bit će vrlo važne kako bi cijeli paket poboljšanja profunkcionirao. Trebali bi dobiti još spoznaja o novim gumama prije nego krenemo za Kanadu.”

“Što se tiče Monaka, tri komponente koje smo mogli koristiti jednostavno nam nisu odgovarale. Samo smo kružili krug za krugom. Nismo mogli stiskati gas kao što smo htjeli,” rekao je Steiner.

Magnussen tvrdi kako je Haas puno toga naučio o hypersoft gumama na temelju teškog, ali poučnog vikenda u Monaku.

“Hypersoft je zapravo jako dobra guma. Premda smatram da nam je otežala posao u Monaku. Nismo se stigli na vrijeme priviknuti na njene karakteristike.”

“Kanada će, nadam se, biti nešto lakša. Brži i dulji pravci će doprinijeti njihovom bržem zagrijavanju te će nam biti lakše s prianjanjem,” zaključio je Magnussen.

Izvor: GP1.hr