sport

Horner: Ricciardo je pobijedio u stilu Schumachera

Nakon što je Daniel Ricciardo ostvario prilično (s obzirom na okolnosti) spektakularnu pobjedu, pohvale stižu sa svih strana. Jedan od onih koji prednjače u pohvalama je Christian Horner koji pobjedu Australca uspoređuje sa starim majstorijama Michaela Schumahera.

Podsjetimo, vozač Red Bulla je pola utrke morao vješto upravljati svojim bolidom čiji je motor izgubio 25% snage. Kako je inače pretjecanje na ulicama Monaca praktički neizvedivo, Australac je imao veću mogućnost obraniti poziciju na uskom prostoru. Psihički je izdržao napornih 78 krugova te praktički ni u jednom trenutku nije dopuštao da prednost padne ispod pola sekunde.

Usporedba Hornera sa Nijemcem je drugo mjesto koje je osvojio na VN Španjolske 1994. nakon što mu se mjenjač na Bennetonu zaglavio u petoj brzini. Premda nije uspio ugroziti prvoplasiranog Damona Hilla, iza sebe je ostavio Marka Blundella za čak minutu i tri sekunde. Majstorija koja se i danas pamti. I baš ta anegdota iz Catalunye je pala na pamet direktoru Red Bulla kada se raspričao o podvigu koji je napravio Ricciardo.

“Je..no nevjerojatno. Napravio si vrhunski posao danas.”

“Ovo je u rangu onoga što je Schumacher napravio 1995.”

”Ovo ti se vratilo za ono iz 2016,” izjavio je Horner na team radio.

Također, Ricciardo je prije dvije godine u Monacu doživio veliku osobnu nepravdu kada se u šikani nakon tunela Lewis Hamilton prekočio i nakratko izletio. Iako mnogi smatraju kako je Britanac trebao prepustiti Ricciarda, on to nije napravio. Na takav način, Daniel je izgubio prilično sigurnu pobjedu. Horner smatra kako Ricciardo nije pobijedio samo u utrci, nego je pobijedio i sam bolid.

“Današnji Ricciardov nastup… Bio je pod takvim pritiskom. Nakon što je otkazala pogonska jedinica, počeo je gubiti dvije i pol sekunde po krugu. Toliko se problema događalo u isto vrijeme.”

”Daniel se sa svime time nosio kao da je opuštajuća nedjeljna vožnjica. Jednostavno ni pod koju cijenu nije htio ispustiti tu pobjedu,” objasnio je Horner.

Pod dojmom pobjede, Horner se osvrnuo i na Ricciardovo produljenje ugovora nakon ove sezone. S drugim trijumfom, šanse Australca za još koju godinu s momčadi su se uvelike povećale. No, nije pretjerano zabrinut za to hoće li ga netko od drugih konkurenata “oteti”.

“Nisam siguran da li mu se povećala ili smanjila cijena na tržištu vozača. Bitno je samo da je odradio nevjerojatnu utrku.”

Dodaje kako smatra da je Daniel sad s punim pravom ušao u klasu s Hamiltonom i Vettelom.

“Ono što je Ricciardo izveo danas, pod silnim pritiskom, upravljajući s gumama najbolje što je mogao i svim ostalim problemima…. U isto vrijeme smo mu mogli dati više opcija i sugestija da bolje upravlja s kočnicama i gorivom.”

”Ali on je bez obzira imao vremena i biti znatiželjan te pitati što radi Hülkenberg, što radi Verstappen…. Taj čovjek je imao cijeli vikend u svojim rukama,” s velikim ponosom zaključuje Horner.

Izvor: GP1.hr