sport

Horner: Toro Rosso ne želi imati posla s Oconom

Šef Red Bulla Christian Horner opovrgnuo je posljednje glasine koje govore da bi se Esteban Ocon mogao pridružiti njihovoj sestrinskoj ekipi.

Razlog je vrlo jednostavan: mladi Meksikanac je i dalje pod ugovorom s glavnim rivalom Mercedesom s kojima Hornerova ekipa odbija suradnju zbog izravne borbe u prvenstvu. Uz prijašnje odbijenice od Renaulta i McLarena, čini se da Ocon ostaje bez mjesta za narednu godinu.

Horner objašnjava zašto se ne mogu miješati u dogovore s vozačima koji su već pod ugovorom.

“Postoji ova luda situacija s Oconom gdje bi se on mogao naći bez mjesta sljedeće sezone. Da nema ugovor s Mercedesom, nedvojbeno bi bio jedan od kandidata za Toro Rosso.”

“Od investicije u vozača Mercedesa neće biti ništa. Ne očekujem ni da bi Mercedes napravio slično za vozača u našoj ili sestrinskoj momčadi.”

Horner smatra kako bi Mercedes Ocona mogao jednostavno pozvati u svoju prvu postavu. Situacija izgleda veoma neugodno za sve sudionike zbog manjka raspoloživih mjesta, ali i nepopustljivih stavova koji se ne mogu samo tako promijeniti.

“Vrlo je lako ići s provjerenim opcijama. Postoji puno veći rizik kada se u momčad dovodi novo lice. Premda su debitanti u našoj momčadi kasnije postali vrlo uspješni vozači.”

“Naš program mladih vozača se uvijek smatrao uspješnim. Investiramo u naš sestrinski tim mladih vozača. Rezultati Vettela, Verstappena i Ricciarda pokazuju uspjeh projekta. Sad ćemo vidjeti hoće li Gasly ići njihovim stopama.”

Govoreći o trenutnim talentima na gridu, Horner je skeptičan prema sposobnosti mladih vozača da se valjano prilagode u momčad Red Bulla.

“Kvaliteta vozača na tržištu vrlo varira. Na raspolaganju imamo Dana Tictuma koji trenutno pobjeđuje u Formuli 3. No, uspjeh često zna zavarati.”

“Stalno smo u potrazi za novim i nadolazećim talentima tako da smatram da period čekanja neće još dugo trajati.”

“Također, u kartingu imamo vrlo dobrih mladih vozača: Harry Thompson i Jonny Edgar. Ako želite pravi sirovi talent, morate početi duboko kopati kako bi ga našli i istesali,” zaključuje Horner.

Izvor: GP1.hr