sport

Komentar: Što se ”kuha” u Ferrariju?

Ferrari za sljedeću sezonu ima potpisan ugovor samo s jednim vozačem, Sebastianom Vettelom. Drugi vozač je ove sezone Kimi Raikkonen ali, kao i u prethodnima, nema još uvijek potvrde o produženju suradnje s Fincem.

Koga Ferrari može dovesti? Vrlo vjerojatno su 2 imena oko kojih se diskutira, ona Kimija Raikkonena i ”rookiea” Charlesa Leclerca koji ove sezone u Sauberu radi odličan posao. Uostalom, on je Ferrarijev vozač, došao bi zasigurno besplatno i imao puno manju plaću od Kimija ili nekog drugog popularnijeg vozača s grida.

Treće ime koje se vrti i često čuje je ono Daniela Ricciarda. Naravno to su više manje nagađanja i nadanja navijača kako će Dani doći u bolid s mogućnosti osvajanja naslova kojeg tako dugo čeka.

Prema nekoj realnoj slici Ferrariju treba promjena u vidu drugog vozača jer, koliko god Kimi bio popularan kod svih ljubitelja Formule 1 on jednostavno nije više onaj koji je nekada bio. Vidi se da u njemu nema više previše volje za pobjeđivanjem.

Prošle sezone se Kimi žalio na bolid, kako mu takav bolid ne paše i da ima problema s upravljanjem. Ove sezone je Ferrari povećao međuosovinski razmak i odmah se vidjelo da je Kimi sretniji i da mu više paše bolid, što je on sam i potvrdio.

Nažalost, nakon solidnog ulaska u sezonu, Kimi je opet ”zaspao”. Zadnji primjer je Kanada kada je momčad Ferrarija odradila solidnu strategiju te je Kimi kroz bokseve skoro prestigao Hamiltona koji se mučio s Ricciardom. Imao je 15-ak krugova svježije gume, noviji motor, i realno malo brži bolid od Mercedesa ali, Kimi je s inicijalnih pola sekunde nakon bokseva povećao taj zaostatak na preko 5 sekundi.

Bilo je ove sezone, ali i prošle, više ovakvih situacija ali Ferrari jednostavno nije imao boljeg rješenja od Finca. Međutim, prošlih nekoliko sezona, na ostanak Kimija je utjecao i dobar odnos s Vettelom koji mu je davao potpunu podršku kod šefova Ferrarija.

Prošle sezone je Ferrari, pogotovo u prvom djelu sezone, imao vrlo dobar bolid i bili su jako kompetitivni s Mercedesom. Ove sezone imamo utisak kako su napravili bolid koji funkcionira na većini staza i koji se može boriti za obje titule prvaka.

Ferrari trenutno zaostaje 17 bodova za Mercedesom u poretku konstruktora te im zasigurno nije to lijepo vidjeti. Nije to ogroman zaostatak ali svejedno je veći od očekivanog. Vettel odrađuje, kao i prošle sezone, dobar posao, uostalom vodeći je čovjek prvenstva usprkos više manjih problema i loše tempiranih safety cara. Koristi bolid maksimalno i pokušava sve, dok kod Kimija nažalost to nije slučaj.

Ostaje pitanje, tko će dogodine voziti u Ferrariju pored Vettela? Naše mišljenje je da bi to mjesto trebao zauzeti Leclerc ali, znamo da Ferrari nije sklon eksperimentiranju pa se može dogoditi da ostane Kimi još jednu sezonu ili, na radost puno navijača, netko treći(Ricciardo).

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post’s poll.

Izvor: GP1.hr