sport

Kupuje li Apple dio McLarena?

Američki tehnološki gigant, Apple, želi kupiti udio u McLaren Technology grupi, tvrdi Financial Times.

Članak u Financial Timesu objašnjava kako Apple razmatra potpunu akviziciju ili tek strateško ulaganje koje će im pomoći u razvoju samovozećeg električnog automobila na kojem američka kompanija radi već nekoliko godina.

Ono što je privuklo Apple britanskoj grupi je vjerojatno tehnologija koju McLaren posjeduje, a i širok spektar patenata. Poslovne novine procjenjuju da konglomerat, na čijem je čelu Ron Dennis i koji uključuje i momčad u Formuli 1, vrijedi između jedne i jedne i pol milijarde funti.

Što bi eventualno preuzimanje McLarena značilo za momčad još je teško otkriti jer Appleov interes je uglavnom orijentiran na razvoj cestovnih automobila, ali ako se odluče uključiti i u Formulu 1, na pomolu nam je moguća. japansko-britansko-američka suradnja. Ili ako neće biti suradnje na projektu, za McLaren će sigurno biti osiguran lijep iznos sponzorskog novca.

S druge strane, Autosport je objavio saopćenje McLarena u kojem se ˝potvrđuje kako McLaren nije u razgovorima s Appleom u pogledu potencijalnih ulaganja˝.

No, saopćenje dalje kaže: ˝Kao što se može očekivati, u prirodi je naših brendova da se redovito vode povjerljivi razgovori sa širokim rasponom partnera, no takve razgovore držimo u tajnosti.˝

Tipičan, dakle, Ronspeak – koji može značiti i ovo i ono. I zatim, u Formuli 1 uvijek treba bilo koju vrstu negiranja popratiti s više nego jednim zrnom soli, budući da u ovom visoko ispolitiziranom sportu demanti počesto znače – upravo suprotno.

McLlaren grupu, inače, čine tri posve odvojene komponente: ekipa Formule 1, McLaren Automotive, koja se bavi proizvodnjom cestovnih sportskih automobila, i McLaren Applied Technologies, specijalist za elektronički know-how.

Ukoliko je do ˝povjerljivih razgovora˝ s Appleom došlo, smatra se da je u njih bila uključena ova posljednja McLarenova tvrtka.

Izvor: GP1.hr