sport

Lance Stroll: Od Ferrarijeve akademije do Formule 1

Lance Stroll je sa 11 godina upisao Ferrari Driver akademiju, a 2014. godine završio ju kao single-seater vozač. Natjecao se u Ferrari Florida Winter utrkama protiv Maxa Verstappena, a kasnije je vozio Formulu 4 za Prema Powerteam s kojom si je osigurao naslov prvaka nakon što je pobijedio u sedam utrka.

Također, Stroll je imao vrlo uspješnu karijeru u kartingu osvajajući državna prvenstva, a na natjecanju u Francuskoj 2011. godine natjecao se protiv Estebana Ocona, Charlesa Leclerca i Nycka de Vriesa.

“Jako je mlad, ali je već u kartingu pokazao izvanredan talent,” rekao je šef Ferrari akademije Luca Baldisserri.

Tijekom zime natjecao se na Novom Zelandu u Toyota Racing serijama, nakon čega je 2015. godine prešao u Formulu 3. Sezonu je počeo sa sudarom sa Antonijom Giovinazzijom u Monzi. Završio je u ogradi i zbog krivnje bio je suspendiran sa sljedeće utrke. Ta kazna ga je malo smirila i uspio je doći do svog prvog postolja u Austriji. Dalje je nastavio sa dobrim rezultatima i došao je do petog mjesta u ukupnom poretku. Također, natjecao se i u Macau GP gdje završio kao osmi.

Na kraju sezone, napustio je Ferrari i otišao u Williams gdje je sa momčadi radio na svom razvoju.

“Williams ima znanja u pozicioniranju vozača u pravom smjeru,” rekao je Stroll.

“To možemo vidjeti i u slučaju sa Valtterijem Bottasom. On je došao u Formulu 1 i odmah je krenuo jakim tempom. Također, Nici Rosbergu je prva momčad bila Williams. Drago mi je da vjeruju u mlade vozače i da rade na njima da budu uspješniji u budućnosti,” dodao je Stroll.

U 2016. godini i dalje je vozio za Premu Powerteam u Formuli 3 i donio im 14 pobjeda.

Stroll je imao privatne treninge sa Williamsovim bolidom iz 2014. godine na nekoliko staza sa F1 kalendara kako bi se upoznao sa njima.

Ulaskom u Formulu 1, Stroll postaje prvi predstavnik Kanade na gridu nakon Jacquesa Villeneuvea koji je napustio sport 2006. godine, devet godina nakon što je Williams osvojio svoje posljednje svjetsko prvenstvo.

Ne može se izbjeći činjenica da je Lance sin bogatog Lawrenca Strolla čije se bogatsvo procjenjue na 2,4 milijarde dolara. Svo bogatstvo je zaradio u modnoj industriji, a posjeduje i poveću kolekciju luksuznih vozila. Isto tako, vlasnik je i Mont-Tremblant staze u Quebecu, gdje su se održavale utrke 1968. i 1970. godine.

Još uvijek nije poznato koliko će mlađi Stroll donijeti obiteljskog novca u Williams, ali je poznat iznos koji je Lawrence do sada uložio u karijeru svog sina. Kupnja momčadi, angažiranje Baldisserrija, posebna testiranja i poseban simulator koji koristi samo Lance, koštalo je starijeg Strolla oko 80 milijuna dolara.

Izvor: GP1.hr