sport

Lauda upozorava: Verstappenova karijera može biti ugrožena

Mercedesov šef, Niki Lauda, upozorava da bi karijera Maxa Verstappena mogla biti ugrožena nakon Nizozemčevih obrambenih poteza u borbi sa Ferrarijevim Sebastianom Vettelom na VN Meksika.

Nizozemac je već bio na udaru kritika ranije ove sezone zbog svojih obrambenih poteza na kočenju koji su sada protivni pravilniku. Međutim, u Meksiku smo vidjeli potpuno novu kontroverzu usmjerenu protiv Verstappena koji je izašao iz granica staze te je tako stvorio prednost u odnosu na Vettela i momčadskog kolegu, Daniela Ricciarda.

Kako se utrka bližila kraju, na novijim gumama, Vettel i Ricciardo su se neumorno približavali Verstappenu koji se nalazio na poziciji koja vodi na najnižu stepenicu postolja. Kada se Vettel konačno približio, napravio je potez na Verstappena. No, Nizozemac je blokirao kotače, presjekao je zavoj preko zelene površine te je zadržao svoje treće mjesto. Posljedično, Red Bullov vozač je nakon utrke kažnjen s pet sekundi dodatka na njegovo vrijeme.

Verstappenovi šefovi, uključujući i Helmuta Marka, brane Nizozemca tvrdeći kako je i Lewis Hamilton napravio isto u prvom krugu utrke, stoga ne vide razlog kažnjavanja Verstappena.

“Mi ga podržavamo. Odluka nije razumljiva. Koriste drugačije standarde i to nije dobro,” rekao je Helmut Marko požalivši se i na nedosljednosti kod kažnjavanja.

Druge ekipe ipak nisu imale isto mišljenje na Verstappenovu taktiku na VN Meksika. Legenda Formule 1, Niki Lauda, jedan je od onih koji kritiziraju vožnju mladog Nizozemca, opisujući njegovu tehniku “glupom”.

“Bila je to pravedna i prava odluka (Verstappenova kazna nakon borbe sa Vettelom). Učestali prijestupnik treba biti kažnjen, Helmut bi trebao s njime popričati. Kada Verstappen ne bi vozio toliko agresivno, mogao bi se razviti u puno boljeg vozača. Njegov talent je nevjerojatan, ali onda sve upropasti svojim glupim postupcima. On ne shvaća. Misli kako sve radi dobro, ali to nije tako. Trebao bi se smiriti,” izjavio je Lauda

Verstappenov konflikt s Vettelom nije jedini takav trenutak njegove utrke jer su u prvom krugu on i Nico Rosberg imali situaciju u kojoj je Mercedesov vozač morao otići široko kako bi izbjegao udes. Lauda, koji nije bio pretjerano sretan s Rosbergovom obrambenom tehnikom, označio je Verstappenov potez na glavnog pretendenta na naslov “neprihvatljivim”.

“Nico je bio ispred na drugom mjestu, a Verstappen ga je izgurao sa staze. To je Nicu moglo koštati prvenstva. To je neprihvatljivo. Verstappenova je to krivica. On vozi preagresivno. Jednom će i on to shvatiti,” zaključio je Lauda.

Izvor: GP1.hr