sport

Leclerc ostaje Ferrarijev junior

Charles Leclerc, vozač iz Monte Carla koji će za 12 dana napuniti 19 godina, ostat će član Ferrarijeve akademije za mlade vozače i iduće sezone, potvrdio je boss Ferrarija Maurizio Arrivabene.

Leclerc se ove godine pojavio u tri navrata u F1 utrkama, vozeći prvi slobodni trening za Haas-Ferrari. Do kraja sezone trebao bi to raditi i u Brazilu i Abu Dabiju. Također, Leclerc je sudjelovao, kao vozač Ferrarija, u F1 testu nakon utrke u Silverstoneu.

No, unatoč vjerojatnom pritisku iz Ferrarija, u Haasu odbijaju spekulacije da bi ovaj vozač mogao postati njihov vozač za utrke iduće sezone.

˝Charles je odličan vozač i s njim nemamo nikakvih problema,˝ kaže boss Haasa Günther Steiner. ˝Ali nama trenutno nužno trebaju iskusni vozači. Charles u 2017. ostaje u Ferrarijevoj akademiji, i sve što jedan takav talentirani mladić treba učiniti je da ostane hladnokrvan i da dobro obavlja svoj posao, bez da sagori prerano.˝

Leclerc trenutno vodi u seriji GP3, 29 bodova isped londonskog Tajlanđanina Alexandra Albona. Do kraja sezone ostale su još dvije utrke u Abu Dabiju. Ako osvoji naslov u toj seriji Leclerc će posjedovati dovoljno FIA-inih bodova za osvajanje Super-licence.

Ferrarijevu juniorsku akademiju čine još i GP3 vozači Talijan Antonio Fuoco (treći u poretku), Francuz Giuliano Alesi (22. u poretku, ali sin starog Alesija…) i kineski vozač u europskoj F3 seriji Guan Yu Zhou.

Prvi član Ferrarijeve akademije bio je pokojni Jules Bianchi, a kroz nju su prošli i Sergio Perez, Lance Stroll (koji je na putu da potpiše za Williams kao vozač utrka iduće sezone), Raffaele Marciello, Mirko Bortolotti, Daniel Zampieri i Brandon Maisano.

Tijekom proteklog ljeta u medijima su postale učestale glasine kako će Ferrari ugasiti tu svoju akademiju za mlade vozače, koja u proteklih sedam godina (osnovana je 2009.) nije uspjela dovesti još niti jednog mladog vozača u ekipu Ferrarija, na mjesto vozača utrka. Ovo je u oštrom kontrastu s Red Bullovim programom za mlade vozače iz čijih su redova Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo i Max Verstappen dospjeli u prvu ekipi – i čak postali svjetski prvaci i GP pobjednici.

Arrivabene je opovrgnuo glasine o gašenju akademije, no kad su ga novinari upitali koji su od mladih vozača na radaru bossova ekipe, s izgledima da postanu vozači utrka, on je samo kratko rekao:

˝U ovom trenutku odgovaraju nam vozači koje imamo.˝

Izvor: GP1.hr