sport

Manor još u siječnju počeo raditi na novom bolidu

Manorov vlasnik, Stephen Fitzpatrick, kaže kako je njegova momčad još u siječnju počela raditi na bolidu za 2017, godine, te vjeruje da će im promjena pravilnika dati priliku da se probiju kroz poredak.

Manor je prošlu sezonu završio s bolidom iz 2014. godine, a Fitzpatrick je kupovinom uspio osigurati budućnost ovoj momčadi te mogućnost da ovu sezonu odrade s novim bolidom.

Momčad je napravila dobar posao i dovođenjem Pascala Wehrleina koji je osvojio bod u Austriji čime su gurnuli Sauber na 10. mjesto u poretku konstruktora.

Međutim, Fitzpatrick vjeruje da se iduće godine može napraviti još već korak te su zbog toga rano preusmjerili resurse.

“Napravili smo petogodišnji plan prošle godine koji nalaže da napredujemo jedno mjesto godišnje. Za sad ispunjavamo cilj, imamo jednu momčad iza nas. U prvoj godini plana cilj je bio osposobiti momčad s ljudima koji imaju puno iskustva koje bi nam pomoglo u razvoju bolida i izvlačenju maksimuma na stazi,” rekao je Fitzpatrick za Autosport.

“Iduća godine nam daje veliku priliku ubrzati plan, ponajprije zbog velikih promjena u pravilima. Mi od siječnja radimo na bolidu za 2017. i investirali smo puno vremena u ljude koji su se priključili tom projektu. Kada smo započeli ovu godinu, utrkivali smo se s potpuno novim bolidom, a svi ostali su koristili bolide koji su prošli tri godine evolucije. Iduće godine će svi imati nekakav ponovni početak i to nam daje veliku priliku da skočimo nekoliko mjesta, ako napravimo dobar posao.”

Fitzpatrick je dodao da su njegove ambicije da Manor bude najbolja nezavisna momčad, a kao primjer navodi Force Indiju i njihove uspjehe.

“Oni su napravili fantastičan posao. Imaju odličan bolid. Imaju dobre performanse u odnosu na njihov budžet. Svake godine naprave korak naprijed i to pokazuje da je ovo moguće. Tome moramo težiti,” dodao je Fitzpatrick.

Iako je Britanac u potpunosti svjestan da će se Manor teško boriti s budžetima većih momčadi, smatra da su softwarei i podaci područja gdje Manor može biti jedan od boljih. Zbog toga je Manor doveo dr. Alfonsa Ferrandeza, bivšeg upravitelja razvojnih programa u Amazonu.

“Dobivanje vrijednosti za novac, gdje mi možemo biti jako dobri, je područje podataka i tehnologije i tu smatram da možemo imati veliku prednost ili barem biti na istoj razini kao ostali. Kada pomislim o jednoj stvari koju trebamo da bi bili najbolji na svijetu ili barem podjednako dobri, to mora biti CFD i podatkovna tehnologija,” zaključio je Britanac.

Izvor: GP1.hr