sport

Markelov u razgovoru s nekim momčadima Formule 1

Artem Markelov, ruski vozač u GP2 seriji, tvrdi da je u kontaktu s nekoliko momčadi Formule 1.

21-godišnjak je usko povezan s vlasništvom u GP2 momčadi, Russian Time, i trenutno je 11. vozač u poretku. Ove godine je upisao pobjedu u Monacu.

“Sada mogu reći da pregovaram s nekoliko momčadi Formule 1,” rekao je Markelov za ruski radio Sport FM.

“Ne mogu negirati da ću otići u Williamsovu akademiju, ali ni to nije sigurno. Ima još vremena do kraja sezone,” dodao je Markelov.

Trenutni razvojni vozač Williamsa je Lance Stroll koji je glavni favorit za momčadskog kolegu Valtteriju Bottasu 2017. godine.

Rus nije rekao o kojim se točno sve momčadima radi, ali možemo pretpostaviti da je jedna od njih i Sauber. Švicarska momčad još nije potvrdila vozačku postavu, a sada kada su financijski problemi riješeni, mogu se okrenuti traženju mladih vozača.

Markelov i Sergej Sirotkin dva su najistaknutija ruska vozača nove garde. Obojica su starosjedioci u seriji GP2 (Markelov treću sezonu, Sirotkin drugu) i obojica pretendiraju na prelazak u Formulu 1. No, budući da niti jedan od njih nije u juniorskim kategorijama (pa niti u seriji GP2) baš nizao pobjede i impresionirao dominacijom, jedina šansa za ulazak u najvišu kategoriju vezana je uz izdašnu pomoć bogatih pokrovitelja. Danas se računa da je za ulatak u Formulu 1 u takvim okolnostima potrebno bar 15-20 milijuna dolara – i to u jednu od momčadi sredine ili repa poretka.

Rusija je do sada u Formuli 1 imala dva vozača: Vitalija Petrova (2010. do 2012) i Daniila Kvjata (2014. do danas).

Izvor: GP1.hr