sport

Mercedes: Bottasova strategija je bila na rubu promašaja

Valtteri Bottas je značajno pridonio Mercedesovom cjelokupnom nastupu na utrci u Španjolskoj. Utrku je završio na drugom mjestu iza momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Zbog načina na koji je došao do te pozicije, drugo mjesto ima još i veći značaj.

Naime, za vrijeme virtualnog sigurnosnog automobila, Finac nije došao u boks na predviđenu promjenu guma. U tom trenutku, praktički pred kraj utrke, Mercedesov vozač je na tadašnjim gumama bio još od devetnaestog kruga. No, prema riječima glavnog stratega momčadi, Jamesa Vowelsa, taj potez je za cilj imao preticanje Sebastiana Vettela u poretku. Uz to, stajanje bi omogućilo vozačima Red Bulla da napreduju u poretku ispred Bottasa. Stručnjak iz Mercedesa je prokomenitrao ovu odluku momčadi, nazivajući je “na rubu promašaja”.

“Pošteno je reći kako je to bio riskantan potez. Da je utrka trajala još krug ili dva, bili bi u popriličnoj nevolji,” objasnio je Vowels.

Pojasnio je kako je Bottas bio na razini zadatka da odradi posao kako treba.

“Valtteri je napravio vrlo dobar posao. Pogotovo u pogledu čuvanja prednje lijeve gume. Ona se pokazala prilično potrošenom. Bilo je potrebno paziti na nju, ali u isto vrijeme i održavati tempo stabilnim.”

“Potkraj utrke, Bottas je morao iskoristiti prednost koju je sagradio u odnosu na Verstappena. Samo da bi bili sigurni da ćemo dogurati do kraja utrke,” rekao je Vowels.

Vowels objašnjava kako im je lagana prednost ispred vozača Red Bulla omogućila kompromisnu vožnju na pojedinim dionicama staze.

“Imao je osam sekundi prednosti ispred Red Bulla. I ono što smo pokušali izvesti je to da iskoristimo taj razmak kako bi usporili u pojedinim zavojima. Zavoji su bili ključni kako bi problematična guma ostala čitava. Također, stalo nam je da guma u pitanju ne izgubi temperaturu,” Izjavio je Vowels.

Mercedes je ponovno pokazao kako se u situacijama gdje je potrebno brzo reagirati s taktikom, bolje snalazi od konkurencije. Potrebno je obratiti pozornost da li će i u preostalim utrkama napraviti slične poteze s jednakim uspjehom – ili nas očekuju spektakularni obrati u posljednjim krugovima zbog pogrešnih procjena vozača i njihovih stratega.

Izvor: GP1.hr