sport

Najbolja Kodrićeva utrka na suhom

Kodrić

Jedini hrvatski predstavnik u seriji Formula Renault 2.0 Alps voli voziti u Monzi, a na talijanskoj je stazi u subotu došao do najbolje utrke sezone po suhoj stazi.

Kišni francuski Pau donio mu je peto mjesto prije dva mjeseca, ali Martin Kodrić umalo je u Monzi popravio taj najbolji rezultat sezone. U prvoj 25-minutnoj utrci ovog vikenda u Italiji, naš je 17-godišnjak bio sedmi u konkurenciji 28 vozača iz cijelog svijeta.

Kodrić je startao s 11. mjesta, a odličnim startom odmah je uzeo jedno mjesto. Mogao je napraviti i više, ali vozač ispred njega ostao je stajati na mjestu, a dok ga je pokušavao izbjeći, Kodrić je izgubio taman ono malo koliko mu je trebalo da iza sebe ostavi i Bena Barnicoata i Nycka De Vriesa, vodećeg u ukupnom poretku serije.

No kad već nije uspio prestići Barnicoata i De Vriesa, barem je odlično pratio njihov ritam u početku. Držao se na devetom mjestu, pa poslije izlijetanja Matevosa Isaakjana na Parabolici stigao i do osme pozicije nakon sedam krugova.

Kodrić je projurio i pored Darija Capitanija u startno-ciljnoj ravnini i privremeno uzeo sedmo mjesto, ali Talijan je brzo vratio nakon greške našeg vozača u desetom krugu. Sve se vratilo u posljednjem krugu, kad se upravo Capitanio u dvoboju s Lukeom Chudleighom zavrtio na stazi točno ispred Kodrića, koji je takav poklon odmah iskoristio i došao do drugog najboljeg plasmana sezone.

Martinova najveća brzina bila je 244,3 kilometra na sat, a najbrži mu je bio 14. od 15 krugova po Monzi, uz vrijeme 1:51,921. Napokon se uspio spustiti ispod 1:52, što je bio njegov ritam u 11 krugova.

“Zadovoljan sam, ali ne baš do kraja. Par puta sam morao izbjegavati druge skroz uz crte, a da je bilo malo više sreće nakon odličnog starta, mogao sam uzeti još neku poziciju. Rezultat je dobar, veselim se drugoj utrci”, rekao je Kodrić poslije nastupa.

Do pobjede je došao njegov momčadski kolega Charles Leclerc iz Monaka, a na postolju su završili i Talijan Alessio Rovera i Stefan Riener, tragičar utrke. Austrijanac je naime imao pole position i bio najbrži na stazi u utrci, ali zbog preranog starta kažnjen je s deset sekundi, čime je s prvog mjesta na stazi pao na treće mjesto na papiru.

U nedjelju se u 14:15 vozi druga utrka, u koju će Kodrić startati s 11. mjesta.

1. Charles LECLERC		27'56.899
2. Alessio ROVERA		+3.860
3. Stefan RIENER		+5.891 (P) 
4. Nyck DE VRIES		+6.895
5. Ben BARNICOAT		+12.436
6. Luke CHUDLEIGH		+14.457 
7. Martin KODRIĆ		+14.673

Izvor: GP1.hr