sport

Nova pravila za krug tijekom dvostrukih žutih zastava

Vozači Formule 1 će od sada morati odustati od brzog kruga ako su mahane dvostruke žute zastave tijekom treninga ili kvalifikacija.

Rasprava je pokrenuta tijekom vozačkog sastanka u petak i nakon kazne Sergia Pereza na VN Singapura kada nije usporio dovoljno tijekom dvostrukih žutih zastava.

Sportski pravilnik nalaže da vozač tijekom dvostrukih žutih zastava vmora značajno smanjiti brzinu, ne pretjecati i biti spreman na promjenu smjera ili zaustavljanje ako objekt djelomično ili u potpunosti blokira stazu ili ako suci rade na ili pokraj staze.

Kako bi razjasnio pravilo, FIA-in direktor utrka Charlie Whiting poslao je dopis svim šefovima momčadi u Maleziji s tvrdnjama što vozač mora napraviti u takvoj situaciju.

Ove izmjene stupaju odmah na snagu, a svjetski sportski pravilnik će biti izmjenjen prema tome.

“Bilo koji vozač koji prolazi kroz sektor dvostrukih žutih zastava mora smanjiti brzinu i biti spreman promijeniti smjer ili stati. Kako bi suci bili procjenili da svaki vozač ispunjava ove zahtjeve, mora biti jasno da nije pokušao napraviti značajno vrijeme kruga. Iz praktičnih razloga to znači da svaki vozač mora odustati od kruga. To ne znači da se mora vratiti u pit jer će staza biti očišćena do idućeg kruga.

Što se tiče mahanja jednom žutom zastavom, vozač mora smanjiti brzinu i biti spreman promijeniti smjer. Također, ne smije pretjecati osim ako bolid kojeg pretječe nije oštećen.

Ranije je Whiting najavljivao da će svaka sesija biti prekinuta crvenom zastavom ako dođe do potrebe za dvostrukim žutim zastavama, ali suci i momčadi ovakvu izmjenu smatraju nepotrebnom te su se odlučili na odustajanje od brzog kruga.

Izvor: GP1.hr