sport

Nove odluke o zastavama i startu na mokrom

FIA je objavila kako je Strateška grupa donijela odluke o dvostrukim žutim zastavama i o startu utrke tijekom kišnih uvjeta.

Podsjetimo, uz zaštitu kokpita i ograničenja komunikacije, zastave i mokri uvjeti na stazu bili su izrazito kritizirani posljednjih nekoliko tjedana.

Na VN Mađarske je Nico Rosberg došao do najbolje startne pozicije tijekom dvostrukih žutih zastava pa se povuklo pitanje da li je Nijemac uopće usporio tijekom mahanja. Zbog toga je Strateška grupa odlučila ovakve situacije odrediti novim pravilom.

Naime, svaki put kada se tijekom kvalifikacija pokažu dvostruke žute zastave, odmah će se pokazati i crvena zastava koja označava prekidanje sesije.

“Procedura će sada jednostavno biti prekinuta crvenom zastavom svaki put kada se trebaju pokazati dvostruke žute zastave. Neće biti razgovora o tome,” rekao je trkaći direktor, Charlie Whiting.

Drugi problem o koje se govorilo proteklih tjedana je start utrke u kišnim uvjetima. Na Silverstoneu smo gledali beskrajne vožnje iza Sigurnosnog automobila čime su gledatelji ostali uskraćeni za pravi start utrke.

Sada je dogovoreno da će se bolidi nakon safety cara vratiti na grid i odraditi normalan start u utrku, ali da ne bi bilo sve tako bajno, odlučeno je kako će se ovo pravilo početi primjenjivati tek od iduće sezone. Uz to, ovo pravilo još moraju potvrditi Komisija F1 i Vijeće FIA-e.

Izvor: GP1.hr