sport

Obnovljeni Kyalami sve bliži F1 standardima

Obnovljena staza Kyalami u Južnoafričkoj Republici je sve bliža modernim standardima Formule 1, tvrdi Andrew Baldwin, voditelj tima odgovornog za obnovu staze. Posljednja Velika nagrada u Južnoj Africi je održana 1993., a redizajn i obnova četiri i pol kilometra duge staze je dovršena, uz naglasak na sigurnost.

“Imamo stazu koja udovoljava skoro svim zahtjevima Formule 1. Postoji par područja koja bismo možda morali promijeniti. Obratili smo se Charlieju Whitingu kada je riječ o odobrenju. On nas je prošle godine došao posjetiti. Radimo kako bismo dobili potvrdu FIA-inog razreda 2, što znači sve osim Formule 1. Ovdje možete odraditi F1 testiranja.”

“Napravili smo apsolutno sve u pogledu sigurnosti, uključujući poboljšanje ograda, sve šljunčane zone itd. Kada je riječ o sigurnosti, imamo trkaću stazu koja udovoljava svim zahtjevima. Kada završimo, ponovno ćemo pozvati Charlieja te ćemo možda porazgovarati s njim.”

Ipak, trenutni povratak u F1 kalendar nije moguć zbog velikih sredstava koja su potrebna za takav pothvat.

“Izazov predstavlja poslovni model, pronalaženje novca kako bismo Formulu 1 doveli u Južnoafričku Republiku”, rekao je Baldwin. “Ovoga trenutka se to ne može dogoditi, ali nikad ne reci nikad. Voljeli bismo Formulu 1 opet vidjeti u Kyalamiju.”

Što je onda potrebno za održavanje Velike nagrade?

“Trebali bismo podršku vlade. To je jedini način, što je dokazano i na primjeru drugih država. Svjesni su što radimo, ali ne mogu reći da smo vodili ikakve formalne razgovore.”

Izvor: GP1.hr