sport

Papaya Orange McLaren?

Momčad McLaren Honde je ponovno dala nagovještaj u kojim bojama ćemo ih gledati sljedeće sezone.

Šuškanje o povratku na narančastu ili barem djelomice narančastu livreju započelo je istoga trenutka kada je McLaren objavio točan datum i vrijeme predstavljanja novog bolida, te narančastim odbrojavanjem vremena. Od tada su se pojavile brojne špekulacije koje su u više navrata bile potkrepljene različitim nagovještajima preko momčadskih društvenih medija.

Posljednji nagovještaj je McLarenova nova naslovna fotografija na Facebooku i Twitteru, a ona sadrži narančasti obris novog bolida, i datum predstavljanja istog. Nakon objave kako je novi bolid prošao crash testove, Eric Boullier je izjavio kako je još samo potrebno polakirati novi bolid.

Tko je zaslužan za McLarenovu povezanost sa narančastom bojom!? Gospodin po imenu Teddy Mayer koji je obnašao ulogu jednog od izvršnih direktora momčadi McLarena, a njegov nasljednik je bio upravo, svima dobro poznati, Ron Dennis.

Godine 1967., Mayeru se svidjela livreja jednog suparničkog Can-Am automobila, te su već 1968.godine, McLarenov Can-Am automobil i Formula 1 bolid, postali narančasti. McLarenovi narančasti bolidi su bili iznimno atraktivni te vrlo lako prepoznatljivi, no ta boja se na bolidima oznake M (odnosno na samo njih četiri; M7A, M7C, M14A, te M19) zadržala jako kratko, odnosno samo četiri sezone natjecanja.

Narančasti McLarenovi bolidi nisu imali previše uspjeha te su najveća postignuća bile četiri pobjede, četiri druga mjesta te tri treća mjesta i to samo u 1968. i 1969. godini, s vozačima Denny Hulmeom, i naravno Bruceom McLarenom. Valja spomenuti kako su sezone 1968. završili kao drugi u konstruktorskom poretku. Treba napomenuti kako su pogonske jedinice već spomenutih bolida bile marke proizvođača Ford-Cosworth.

Tijekom 1990.-ih godina, te sredinom prvog desetljeća novog tisućljeća, narančasta se koristila prilikom predsezonskih testiranja, a Ron Dennis kad god upitan zašto ta boja ne ostane bi odgovorio kako je to stara McLarenova boja i zašto ići unazad te kako livreje nije potrebno mijenjati samo da bi se pojedinci bolje osjećali. Ipak Dennisovom promjenom, Zak Brown je već najavio promjene koje su oduševile puno ljudi u tvornici te se i mi iskreno nadamo kako će oduševiti i nas.

Izvor: GP1.hr