sport

Pirelli će isprobati veće kotače

Pirelli media

Pirelli će na dvodnevnom testiranju koje će se održati nakon utrke na Silverstoneu na probu donijeti veće kotače, s naplacima promjera 18 inča (46 cm), umjesto dosadašnjih 13 inča (33 cm), kako bi predstavili svoju viziju kotača budućnosti Formule 1.

Još od 2011., kad se vratio u sport, Pirelli navija za prelazak na veće naplatke, s obzirom da su veći naplaci bliži modernom tržištu guma i kotača te bi približili Formulu 1 cestovnim automobilima. Pirelli je ipak naglasio da će nastaviti razvijati prototip samo ako momčadi, promotor i ostali dioničari podrže plan.

Nova 18-inčna guma ne bi bila bez svojih izazova, ali bila bi čvršća, s obzirom da bi bočni zidovi bili manje fleksibilni, ali to kretanje je je bitan dio ovjesa i amortizacije trenutnog bolida.

Lotus će tijekom testa na svoj E22 montirati jednokratne 18-inčne konceptne gume. O konceptu je progovorio Pirellijev direktor motorsporta Paul Hembery:

“13-inčna guma više nije relevantna svakodnevnom korisniku na cesti, jer standardna vozila ovih dana koriste 18-inčne gume. Iako bi 18-inčne gume bile velik korak za Formulu 1, mnogo je serija motorsporta koje već koriste taj promjer. Tako da u Formuli 1 postoji predispozicija za još više. Kako bi dodatno naznačili ulogu Formule 1 kao testnog poligona za buduća rješenja na cesti, vjerujemo da svima pomaže imati što bliskiju vezu između cestovnih i natjecateljskih guma. To vjerujemo još otkad smo u sedamdesetima prenijeli gumu niskog profila iz natjecateljske u cestovnu upotrebu. Htjeli bi naglasiti da ne nagovaramo na taj, jer nije naša uloga započinjati promjene u Formuli 1. Naša je uloga pomoći momčadima i vozačima kako bi maksimalno iskoristili opremu, pravila i resurse koje imaju, kakav god okvir odlučili da će imati.”

Izvor: GP1.hr