sport

Pirelli još uvijek razvija kišne gume

Pirelli se nada kako će imate dovoljno vremena za procjenu izmijenjenih kišnih guma koje planiraju testirati na drugoj utrci godine – VN Kine.

Test kišnih guma tijekom četvrtog dana prvog predsezonskog testa nije prošao baš kako su se nadali. U odnosu na prošlu godinu, od Pirellija je zatraženo da značajno poprave gume za mokro, ali taj zadatak je dodatno otežala činjenica da sada moraju raditi sa širim gumama što je dizajn kišnih guma praktički vratilo na početak.

Prvi test je odrađen u suradnji s Ferrarijem u siječnju, a drugi je odrađen na nakvašenoj stazi u Barceloni. Iako je nekoliko vozača pronašlo pozitivne aspekte u novim wet gumama, Pirelli je svjestan da je potrebno još puno poboljšanja pa su se bacili na posao kako bi popravili situaciju.

Talijanski proizvođač guma se nada kako će nove uzorke testirati u Kini, ali da će tek kasnije u godini biti dostupne za utrkivanje.

“Moramo promijeniti radni raspon komponente. To ćemo ionako napraviti na gumama za potpunu kišu,” rekao je šef Pirellija za motorsport, Paul Hembrey.

“To je nešto na čemu radimo, pogotovo sa saznanjem da imamo stajaći start. Uz to, i neki prošlosezonski komentari su bili da ih vozači jednostavno ne mogu natjerati da rade. Radimo na tome i ono što smo vidjeli da se i intermedije muče. To je efekt zbog širine gume, a te gume vozači nisu htjeli da diramo i da ih mijenjamo jer su bili zadovoljni s njima. Sada znamo da i njih moramo promijeniti kako bi zadovoljili,” dodao je.

Hembrey je dodao i kako postoji mogućnost da imaju dvije različite vrste kišnih guma. Jedne koje bi zadovoljavale kišne uvjete u toplijim klimama i druge koje bi se koristile u hladnijim utrkama poput Silverstonea ili Spa.

“Vjerojatno postoji situacija gdje ćemo imati dvije vrste komponenti za mokro. Jedne za toplije kišne uvjete i jedne za Silverstone ili Spa koji su puno hladniji. Vjerujem da ćemo nešto imati spremno za Kinu u pogledu prvih promjena na komponenti. I ono što razvijamo će biti finalni rezultat koji ćemo moći predstaviti,” zaključio je Hembrey.

Izvor: GP1.hr