sport

Preminuo Paul Rosche

Jedan od najznamentijih inženjera, Paul Rosche, preminuo je u dobi od 82 godine ostavivši iza sebe neke od najpoznatijih motora u povijesti sporta, uključujući i najsnažniji motor koji je Formula 1 ikad imala.

Rosche je bio BMW-ov graditelj motora i svrstava se u ligu najgenijalnijih inženjera poput Bernarda Dudota (Renault), Hans Metzger (Porsche), Mario Ilin i Paul Morgan (Ilmor) te Mike Costin i Keith Duckworth (Cosworth).

Rosche je radio u BMW od ranih 50-ih godina i svojim inženjerskim stilom proslavio se u njemačkom DRM-u, Formuli 1, Procar seriji i DTM-u.

Priključio se BMW-u odmah nakon studija, a nakon nekoliko godina iskustva sastavio je svoj prvi motor – 2002TIK. Taj turbopunjeni motor je 1969. godine osvojio Europsku Touring seriju.

Nakon kratkog prekida od utrkivanja, BMW se vratio 1972. u Formulu 2. Rosche je tu opet igrao značajnu ulogu sa svojim motorima u uspjehu na F2 Europskom prvenstvu pa je 1973. postao glavni čovjek naprednog razvoja i glavni čovjek odsjeka za razvoj trkaćih motora. Dvije godine poslije postaje tehnički šef BMW Motorsporta te vodi razvoj i proizvodnju trkaćih motora za M1.

Ranih 80-ih Rosche predvodi dizajnersku momčad koja je razvila BMW-ov motor za Formulu 1 u prvoj godini turbo ere. Taj motor je svoju prvu pobjedu ugledao na VN Kanade, a s njim je slavio Nelson Piquet.

Motor je upakirao još osam pobjeda u Formuli 1 i pomogao je Piquetu u osvajanju drugog naslova prvaka 1983. godine. Isti motor, kako je prolazio kroz nadogradnje, dao je najveću snagu koju je imao ijedan motor Formule 1 – nevjerojatnih 1500 konjskih snaga.

PAUL ROSCHE (1. travnja 1934. – 15. listopada 2016.)

Počivao u miru!

Izvor: GP1.hr