sport

Promjene pravila za 2015.

FIA, izvor: FIA media

Svjetsko vijeće motorsporta je održalo sjednicu u Münchenu te su potvrđene promjene tehničkih i sportskih pravila Formule 1 za 2015. Promjene su sljedeće:

POGONSKE JEDINICE

Svaki vozač će imati po četiri motora za cijelu sezonu, što je smanjenje u odnosu na 2014. Ove godine svaki vozač ima pet motora za sezonu, a 2013. su vozači imali osam motora za sezonu.

Kazna za promjenu kompletne pogonske jedinice će, umjesto starta iz bokseva, biti start sa zadnje pozicije.

AERODINAMIČKO TESTIRANJE

Rad u zračnom tunelu, koji je 2014. ograničen na 80 sati tjedno, biti će ograničen na 65 sati tjedno.

Vrijeme s uključenim ventilatorom se smanjuje s 30 sati tjedno na 25 sati tjedno.

Korištenje CFD-a (Computational Fluid Dynamics, Računska dinamika fluida) se smanjuje s 30 bilijuna izračuna po sekundi na 25 bilijuna izračuna po sekundi.

U tunel će se smjeti ulaziti dva puta dnevno, umjesto jednom.

Momčadi će smjeti nominirati samo jedan tunel po sezoni.

TESTIRANJE

Za sezonu 2015. održat će se tri četverodnevna predsezonska testiranja. Svih 12 dana testiranja održat će se u Europi. Za 2016. slijedi redukcija na osam dana testiranja, odnosno dva predsezonska testiranja od četiri dana.

Tijekom sezone 2015. u Europi će se održati dva dvodnevna testiranja. Od ta četiri dana, dva moraju biti rezervirana za mlade vozače.

PARC FERMÉ

Trenutna ograničenja parc ferméa, odnosno zabrana promjene postavki bolida, će se od 2015. primjenjivati od početka trećeg slobodnog treninga umjesto od početka kvalifikacija.

KOTAČI I GUME

Zabrana obloga za gume se ukida za 2015. O ovome će se još raspravljati ako i kada se u budućnosti promjer kotača i guma poveća.

POLICIJSKI SAT ZA OSOBLJE

Zabrana rada na bolidu petkom navečer se za 2015. povećava sa šest na sedam sati, a 2016. će biti povećan na osam sati.

PONOVNO POKRETANJE UTRKE NAKON SIGURNOSNOG AUTOMOBILA

Nakon sigurnosnog automobila, utrka će se ponovno pokretati klasičnim startom sa grida. Klasični start se neće koristiti ako se sigurnosni automobil upotrijebi u prva dva kruga od starta ili ponovnog starta utrke, ili ako je ostalo manje od pet krugova do kraja utrke.

TEHNIČKA PRAVILA

Nekoliko novih pravila za noseve bolida, kako bi se povećala sigurnost i kako bi se osigurale estetski više zadovoljavajuće strukture.

Nekoliko novih pravila o blokovima s donje strane bolida, kako bi se osiguralo da su napravljeni od lakšeg materijala (titan) i da su bolje skriveni.

Nova pravila kako bi se osiguralo da se diskovi kočnica rotiraju istom brzinom kao kotači.

Dvostupanjski sustav zadržavanja matice kotača će od 2015. biti obavezan.

Izvor: GP1.hr