sport

Putopis s VN Španjolske: Zvuk motora i miris kreme za sunčanje

Zvuk motora i miris kreme za sunčanje – to je tipičan opis posjetitelja Velike Nagrade Španjolske (ili bilo koje druge utrke u ljetnoj polovici kalendara). Catalunya je dosad bila nosioc jednih od najzanimljiviji utrka u sezoni. Ove godine, stvari su se malo izmijenile – pa su se umjesto kreme za sunčanje, nosile dekice i kišobrani, a zanimljivu utrku zamijenila je prosječna vožnja u krug.

Utrku ste vjerujem gledali, pa neću duljiti o tome – nije da imam o čemu pisati. Hamilton je odjurio naprijed, u Ferrariju su izgubili sve što se izgubiti dalo, a domaći junak, Fernando Alonso, je svakim prolaskom bio popraćen oduševljenjem i uzvicima.

Ipak, kroz oči posjetitelja, ovo je jedna od najboljih utrka u kalendaru. No, prvo par “tehničkih informacija”.

Sama staza nalazi se oko sat vremena od Barcelone. Tih sat vremena podrazumijeva pola sata vožnje vlakom te isto toliko hoda. Staza se zapravo nalazi u gradiću Montmeló, koji je vrlo dobro povezan s Barcelonom ali i s El Prat aerodromom. Ukoliko želite izbjeći hodanje, postoji i bus koji vozi do same staze. Cijene ulaznica su slične kao i na ostalim europskim utrkama – oko 100€ za stajanje (general admission) te preko 200€ za tribine, no sa značajnim popustom za kupnju unaprijed. Uspoređujući s drugim utrkama, ulaznice daju dobar pregled staze, budući da je staza smještena u udolini (slično Hungaroringu). Unutar same staze postoji dostatan broj sanitarnih jedinica, kao i štandova za hranu na kojima su redovi i cijene uvijek pozamašne, pa se preporučuje ponijeti vlastitu hranu i piće. Ipak, na stazi vrijedi pravilo nulte tolerancije na alkohol, pa ćete tako moći kupiti preskupo bezalkoholno pivo, a svoje je moguće ponijeti samo ako je u plastičnoj ambalaži (#protip). Četvrtkom možete uživati u šetnji pitlane-om, a u petak pratiti utrku s bilo koje tribine. Time završavam “informacijski paket” za sve sretnike koji imaju priliku naći se u Španjolskoj i otići na utrku, a sad prelazim na ono zbog čega će mi ova utrka ostati dugo u pamćenju.

Glavni razlog su različiti događaji pored i okolo staze. Utrke na kojima sam do sada bila (Hungaroring 2011. i Monza 2015). nisu obilovale popratnim događanjima, a nisam sigurna je li ova promjena došla uslijed novog vodstva u Formuli 1 ili je Barcelona oduvijek obilovala događajima. Ono što mogu izdvojiti su Fan zone i Family zone. Family zone, kao što i ime naslućuje, namijenjena je za obitelji te obiluje raznim sadržajima za djecu. Fan zona je, s druge strane smještena ispod glavne tribine i nudi pregršt zabavnih sadržaja – poput F1 simulatora, natjecanja u promjeni guma, fitness challengea dok vas cijelo vrijeme prati DJ elektronska glazba (ok, ovdje su sigurno Ameri imali svoje prste).

Dok razgledavate sve sadržaje imate priliku slikati se s maskotama najdražih vozača, ne znajući da ćete neke od njih i vidjeti uživo, na svega nekoliko metara od vas. Upravo je to uslijedilo tijekom cijele subote, tzv. Fan forum gdje su vozači pozdravili fanove i odgovarali na njihova pitanja. Tako smo imali priliku biti na svega nekoliko metara udaljenosti od momaka zbog kojih se dižemo u tri ujutro samo kako bi gledali kako se vrte u krug. Tijekom subotnjeg jutra, dolazili su Mercedesovi vozači, momci iz Red Bulla, a na kraju dana su se ukazali Hülkenberg, Vandoorne, domaći junaci – Alonso i Sainz te Ferrarijev dvojac Vettel – Raikkonen (da, čak je i Kimi odgovarao na pitanja i zbijao šale!). Kao šlag na tortu, na kraju samog dana uslijedio je događaj Run the Track. Kao što samo ime govori, radi se o utrci po stazi. Dakle, ako ste uz Formulu 1 ljubitelj trčanja, ovo je idealan događaj za vas. (+ dobit ćete i besplatnu majicu! ).

Nedjelja je, kao i na drugim utrkama, osim za Formulu 1, rezervirana i za druge utrke – poput Formule 2, GP3 te Porsche Supercup-a. Ukoliko posjedujete General admission ulaznicu, navijte budilicu što ranije kako bi zauzeli najbolja mjesta. Ona najbolja su oko zavoja broj 6, a već u 8h (kada se vrata staze otvaraju, hint: idite na vrata broj 7) dobar dio livade je popunjen. Bolide možete vidjeti relativno blizu, no bez previše akcije.

Vrhunac dana je osim utrke, trčanje na proglašenje pobjednika. Nakon proglašenja možete slobodno prohodati kroz svih 4,7 km staze te pokupiti jedinstvene suvenire u obliku ostataka guma i dijelova bolida. Iako na kraju dana (i vikenda) ne osjećate noge, znate da ste doživjeli jedan od najboljih vikenda u životu, vikend za pamćenje!

Izvor: GP1.hr