sport

Renault će novi motor donijeti u Monako

Poboljšana Renaultova pogonska jedinica, koja je ovog tjedna testirana na stazi pored Barcelone, debitirat će sljedećeg tjedna na VN Monaka. Nadograđena specifikacija je svoj prvi službeni nastup trebala imati u Kanadi, ali Francuzi su se odlučili za promjenu plana nakon uspješnog testa po završetku VN Španjolske. Međutim, manjak dijelova i vremena uoči utrke u Kneževini je rezultirao sa samo dvije proizvedene nove jedinice. Renault je tako odlučio dati jednu Red Bullu, a drugu ostaviti za svoju tvorničku momčad. Obje ekipe još nisu potvrdile tko će dobiti B-specifikaciju, ali to bi trebali biti bolje plasirani vozači u prvenstvu, dakle Kevin Magnussen u Renaultu i Daniel Ricciardo u Red Bullu.

Prema riječima Renaultovog tehničkog direktora (motor) Remija Taffina, novi motor će na tipičnoj izvedbi staze donijeti pola sekunde po krugu.

“Pogonska jedinica koju smo koristili od prve utrke u Australiji je nastavak rada započetog s D-specifikacijom koju smo uveli na kraju 2015. Pronašli smo neke koncepte u toj ranijoj inačici, a s ovogodišnjom smo otišli korak dalje, s turbom npr.”

“Ova nova specifikacija također ide u tom smjeru i uključuje značajne preinake na sustavu za izgaranje. Motor će zahvaljujući tome biti snažniji i efikasniji, što će dovesti do dobitka od oko pola sekunde po krugu. Za ovu nadogradnju smo koristili mali broj tokena koji su nam dodijeljeni za ovu godinu.”

Izvor: GP1.hr