sport

Renault: Nadogradnja motora za Red Bull ne bi bila dobra u Kanadi

Krajem petog i početkom šestog mjeseca, momčadi tradicionalno spremaju kofere i premještaju se iz Europe “preko bare”. Mnoge od njih rade stanke u svojim tvornicama kako bi napravile potrebna poboljšanju za nastavak sezone.

No, Renault savjetuje svojoj mušteriji Red Bullu da odgodi nadogradnju koju je planirao u Kanadi. Kako stvari nisu baš jednostavne i treba voditi računa o više elemenata, Cyril Abiteboul objašnjava ovu odluku.

“Imamo u pripremi novu specifikaciju motora. Samo moramo još vidjeti kada bi je mogli predstaviti. Stvar je da bolidi nisu u jednakoj poziciji zbog različite kilometraže,” objasnio je Abiteboul.

Objasnio je kako zbog osjetljivosti pojedinih pogonskih jedinica treba pažljivo tempirati svaki potez uvođenja novih komponenti. Pojedine momčadi bi mogle dobiti nove materijale prije ostalih.

“Mislim da je trenutno dostupno šest motora. Oni predstavljaju posljednju verziju iz faze nabavke naših proizvoda. Plan je uvođenje tih noviteta. No, nisam siguran hoćemo li ih uvesti u svih šest bolida, pogotovo u Red Bull. Moramo dobro promisliti o tom potezu,” rekao je Abiteboul.

Abiteboul ne očekuje preveliki napredak zbog toga što druge momčadi pripremaju slične pakete poboljšanja. Usprkos tome, zadovoljan je jer vjeruje da korisnici Renaultovih motora ne stoje na mjestu nego se neprestano poboljšavaju.

“Uvijek se angažiramo oko suradnje s drugim momčadima. Uvijek dajemo sve od sebe kako bi postigli najbolji mogući rezultat na kraju godine. Novim poboljšanjem bi se dobio mali dobitak u snazi jer znamo da ne dolazimo jedini s poboljšanim motorom,” izjavio je Abiteboul.

Direktor Red Bulla, Christian Horner, vjeruje kako je svaka nadogradnja dobrodošla. Sve kako bi pogonska jedinica bila pouzdanija nego u Monacu kada se Daniel Ricciardo našao u problemima.

“Očekujemo pouzdanu MGU – K jedinicu. U Montrealu dobivamo sitnu nadogradnju. Svaka sitnica koju možemo ugraditi u bolid nam može dobro doći, tako da ovime radimo vrlo bitan korak,” Rekao je Horner.

Ricciardo se trenutno nalazi nadomak kaznene zone. Ricciardo je zbog odustajanja u Bahreinu morao uzeti kompletno novi set pogonske jedinice za Kinu. Ako mu otkaže jedinica koju je koristio u Monacu ili ona koju je koristio prije toga, bit će mu dodijeljena kazna od deset mjesta na gridu.

Ako kojim slučajem doda novi pohranjivač energije ili elektronsku kontrolnu jedinicu, to mu donosi dodatnih pet mjesta kazne.

Renault će morati dobro razmisliti hoće li im se isplatiti uvođenje nove, neispitane specifikacije. Uz Ricciarda, vozači McLarena te samog Renaulta su u opasnosti da zbog zamjene dobiju velike kazne.

Izvor: GP1.hr