sport

Renault: Puna snaga u Kanadi

Renault sport F1

Renault Sport, dobavljači motora za momčadi Red Bulla, Lotusa, Toro Rossa i Caterhama, su izjavili da će VN Kanade, koja se održava ovog vikenda, biti prva prilika da se usporede s konkurencijom.

Renaultove pogonske jedinice su tijekom predsezonskog testiranja patile od nepouzdanosti, a iako se situacija poboljšala, iz Renaulta kažu da su bili u “načinu oporavka tijekom prvih šest utrka. U Monte Carlu je Sebastian Vettel odustao zbog problema s turbom, Pastor Maldonado nije ni startao, a oba Toro Rossa su odustala zbog problema s ispuhom. Remi Taffin, vođa Renaultovih operacija na stazi, je izjavio:

“Na početku sezone smo rekli da ćemo izaći iz načina oporavka i vratiti se do VN Kanade. U posljednje četiri utrke smo uveli nekoliko novih nadogradnji i dovršit ćemo proces u Montrealu, što nam efektivno daje prvu punu priliku da vidimo gdje smo u odnosu na konkurenciju. Ovdje će debitirati nekoliko novih dijelova, primarno dizajniranih da nam daju veću pouzdanost. Kao u prethodnim utrkama, imamo nadogradnje za software da još više poboljšamo voznost i gospodarenje energijom. Dodatno, istražili smo razloge odustajanja u Monaku i poduzeli smo mjere kako bi bili sigurni da se ne ponov. Posebno smo pogledali Vettelov problem, za kojeg smo otkrili da je razlog mehanički problem sa MGU-H jedinicom. Dio u pitanju je ponovno pogledan i daljnje provjere su ga učinile robusnijim. Ispušni problemi na Toro Rossima su također istraženi s momčadi i zajedno smo uvidjeli kako možemo izbjeći daljnje probleme u budućnosti, zahvaljujući poboljšanjima u našoj dijagnozi i shvaćanju ponašanja punog sustava ispuha u bolidu.”

Iako staza Gilles Villeneuve ima duge i brze pravce, njen manjak zavoja prema Renaultu znači da će njihovi boidi biti na rubu svoje zalihe od 100 kilograma goriva, zbog ograničenih prilika za punjenje električnih jedinica. Taffin je objasnio:

“S vrlo malo zavoja povrat energije kroz MGU-K će biti vrlo težak jer bolidi ne usporavaju često tijekom kruga. Posljedično će naglasak biti na MGU-H kako bi se energija obnavljala preko ispušnih plinova. Trebat će nam sva energija koju možemo dobiti jer ćemo ovdje biti na granici s potrošnjom goriva. Također ćemo pratiti pravu ravnotežu između tradicionalne i električne energije kako bi odlučili o najučinkovitijem načinu za korištenje goriva u utrci. Iako znamo da je konkurencija vrlo jaka, u Montreal idemo s optimističnim stavom, s obzirom da uvijek dajemo sve od sebe da pobijedimo na stazi. Realno, moramo biti skromni, ali će to još uvijek biti vrlo dobar test oko toga koliko daleko smo došli od teških zimskih testiranja i koliko nam je posla ostalo.”

Izvor: GP1.hr