sport

Ricciarda očekuje kazna na VN Kanade

Kao što je jednom prilikom i rekao, Daniel Ricciardo obično ne pobjeđuje na dosadan i lagan način. Dokazao je to i u Monte Carlu gdje je više od pola utrke odvozio bez pomoći sustava za prikupljanje energije prilikom kočenja (MGU-K). Kako stvari stoje, želi li do pobjede u Kanadi, čini se kako će Australac opet morati zasukati rukave.

Naime, Red Bullov Adrian Newey potvrdio je kako će određeni elementi na Australčevom bolidu morati biti zamijenjeni zbog problema koje je imao na VN Monaka, a što će sukladno pravilima, donijeti određene kazne.

“Ricciardo će na VN Kanade sasvim sigurno biti kažnjen ali još nismo dobili točne informacije o tome kolika će biti kazna.” rekao je Newey.

“Još ne znamo je li baterija na utrci u Monaku oštećena ili ne, čekamo informacije iz Renaulta, a dok ih ne dobijemo ne možemo znati na čemu smo.”

Podsjetimo, prema pravilima FIA-e svaki vozač tijekom sezone može promijeniti tri pogonske jedinice, tri turbopunjača i tri MGU-H, te po dva MGU-K i dvije kontrolne elektronike bolida. Svaka sljedeća promjena kažnjava se pomicanjem vozača prema dnu poretka na startu utrke.

Što se Ricciarda tiče, do utrke u Monaku, Australac je svoj bonus kada je u pitanju promjena MGU-K komponente, već ispucao pa se sljedeća promjena kažnjava s 10 mjesta zbog čega vozaču Red Bulla u Kanadi vrlo vjerojatno slijedi start s posljednjih startnih pozicija.

Ipak, ono što svakako treba naglasiti je činjenica kako konfiguracija staze u Montrealu omogućava preticanja pa je za očekivati kako će Ricciardo relativno brzo doći do gornjeg dijela poretka. U tome bi mu trebala pomoći i nadogradnja pogonske jedinice koju, kako je rečeno, spremaju u Renaultu. Unatoč tome Newey je ipak pomalo suzdržan i sam kaže kako ne očekuje prevelik napredak po tom pitanju.

“Radi se o 1% (više snage), što je otprilike desetinka sekunde koju je vrijedno imati ali sasvim sigurno neće biti presudna.” zaključio je Britanac.

Izvor: GP1.hr