sport

Ross Brawn: Ništa ne sprječava F1 da prijeđe na električni pogon

Ross Brawn se osvrnuo na budućnost Formule 1 kao sporta te napravio neka zanimljiva predviđanja. Jedno od njih je to kako bi sve momčadi u okviru od nekoliko godina mogle prijeći na električnu energiju kao glavni pogon. Prema njemu, vizija je ostvariva ako sve momčadi postignu konsenzus.

Zadnjih nekoliko godina pravila sve više pogoduju ekološki prihvatljivijim uvjetima. U tom pogledu, FIA je u sport uvela manje onečišćujuće V6 motore i zabranila nadolijevanje goriva. No, Brawn kaže kako ipak treba s opreznošću predviđati buduće pravce po kojima će sport ići jer nemaju svi jednaku viziju.

“Mislim kako će Formula 1 ići u onom pravcu koji će omogućiti najbolji balans između vjernosti fanova i relevantnosti samih pravila.”

“U sljedećih 5 ili možda čak i 10 godina, ako će biti želja i potreba za novom vrstom pogonske jedinice, tome ćemo se prilagoditi,” kaže Brawn.

Napominje kako trenutno električne jedinice ne donose publici željeni show. To bi se moglo promijeniti u sljedećih nekoliko godina zbog razvoja tehnologije. Formula E trenutno ne uživa takav ugled kao što ima Formula 1 nakon više desetljeća građenja.

“Za sada moramo poštivati trud koji Formula E pruža i kakav ugled postiže s obzirom na to da se još uigrava.”

“Ali, ako pogledate silu koja se stvara, još uvijek ne možete poredati Formulu 1 i Formulu E na istu razinu. To vrijedi i za broj Fanova koji su priklonjeni svakoj seriji. Po mom mišljenju Formula E je još uvijek previše nezrela,” rekao je Brawn.

Navodeći prednosti Formule E, spomenuo je kako uspijeva napraviti pravi ulični show svakog trkaćeg vikenda. Ipak, to još uvijek nije dovoljno da bude smatrana vrhuncem trkaće hijerarhijske ljestvice.

“Auti nisu posebice brzi. Ne proizvode željeni karakter kakav se veže uz mašine Formule 1. To je manja, mlađa Formula manjeg kalibra.”

“Ipak, imaju smisla za organizaciju događaja. Od cijelog vikenda naprave pravu uličnu zabavu. Ali, zbog toga se ipak ne mogu svrstavati uz ramena Formule 1 koja je vrhunac motosporta.”

“Formula 1 još uvijek ima najveće brzine, vještinu vozača i ugled timova,” zaključuje Brawn.

Izvor: GP1.hr