sport

Šefovi momčadi u srijedu o novom planu starta na mokrom

Momčadi Formule 1 će ovoga vikenda raspravljati o novom planu starta u kišnim uvjetima kako bi se izbjegla situacija kao u Silverstoneu gdje su navijači ostali uskraćeni za pravi start u utrku.

Ideja je da se nakon nekoliko krugova iza safety cara bolidi ne puštaju u utrku, kao što je bila situacija na VN Velike Britanije, već da se vrate na grid te da naprave normalan start. Krugovi iza sigurnosnog automobila računali bi se kao formacijski krugovi.

Slična ideja se razmatrala već ranije, bolidi bi se vraćali na start iza svakog safety cara, ali takav prijedlog je odbačen jer bi bilo previše komplicirano imati nekoliko startova u jednoj utrci.

Međutim, FIA smatra kako bi ovakva ideja u kišnim uvjetima mogla biti dobra.

Vjerojatnost eventualno novog pravila bi bila da vozači ne bi smjeli promijeniti gume prije starta nakon SC-a, što bi značilo da se vozači obavezno moraju vratiti na start, a ne otići u boks po intermediate gume.

Ideja će biti razmotrena između šefova momčadi u srijedu, a već idućeg dana će se o tome raspravljati i u Strateškoj grupi.

Mercedesov šef, Toto Wolff, koji je član Strateške grupe, u potpunosti podupire plan.

“U Silverstoneu se tražilo da ih se pusti krug ili dva ranije. Moje mišljenje je, kada bih ja definirao pravila, da moraju pratiti safety car krug ili dva samo da se vidi kakva je situacija na stazi, a onda bi povukli sigurnosni automobil i napravili bismo novi start,” rekao je Wolff.

“Zbog okolnosti vezanih uz Julesovu nesreću, posljedica je da smo ‘uber’ oprezni. Nekako to možete razumjeti, ali mislim da se moramo vratiti onome što utrkivanje zaista jest, a to je da imate najbolje vozače u najsnažnijim strojevima u teškim uvjetima. Oni to mogu odraditi,” dodao je Wolff.

Svoja mišljenja su dala i dva svjetska prvaka, Lewis Hamilton i Jenson Button.

“To bi moglo biti dosta dobro. U Silverstoneu 2008. smo startali na mokroj stazi i bilo je teško. Mislim da smo bili na intermedijama, ali bilo je poprilično mokro. Start na mokrom je uzbudljiv, čak nekad uzbudljiviji od suhog starta. Ja sam za novi plan,” rekao je Hamilton

“Silverstone je bio dobra odluka za start iza sigurnosnog automobila jer bismo svi završili u šljunku, a polovica nas vjerojatno naopačke. Mislim da je jedini problem u Silverstoneu bila dužina perioda SC-a, ali vode je bilo puno u prvom zavoju, bilo je kao jezero. Došli biste tamo i niste znali gdje ćete izaći. Mislim da u određenim situacijama možete imati novi start, ali nekada kada imate ogroman pljusak je jednostavno previše vode. Nije stvar samo u vidljivosti. Gume ne mogu izdržati toliko vode na stazi. Nije stvar ni u vještini jer je takva situacija izvan kontrole,” objasnio je Button.

Izvor: GP1.hr