sport

Talijanski mediji napadaju Vettela

Nakon što ga je u utrci Max Verstappen nazvao idiotom, sada su se Talijanski mediji masovno okomili na četverostrukog svjetskog prvaka u momčadi Ferrarija, Sebastiana Vettela, uz tvrdnje da je Nijemac u dubokoj krizi i da je dospio pod rastući pritisak od strane kolege Kimija Räikkonena.

˝Postaje jasno da Ferrariju hitno treba uspješan vozač,˝ piše milanski dnevnik ‘Corriere della Sera’. ˝Što Red Bull postaje bolji, to je Vettel manje prepoznatljiv.˝

Drugi talijanski veliki dnevni list, ‘La Reppublica’ piše kako je Vettel poznat po svojoj gesti s kažiprstom i smijehu, ali ˝danas se Sebastian više ne smije˝. Ovaj list dalje nastavlja:

˝Je li ekipa iz Maranella potopila najskupljeg vozača u svojoj povijesti, ili je Vettel odjednom izgubio talent i brzinu?˝

Sportski dnevnik ‘Corriere dello Sport’ podsjeća da Vettelov incident u Sepangu nije njegova posljednja pogreška u posljednje vrijeme, i dodaje kako je ˝tužno vidjeti kako on ne prihvaća odgovornost za svoje pogreške˝.

Ružičasta ‘La Gazzetta dello Sport’ ipak dijeli krivnju i piše kako ˝Seb jest u krizi, ali kako za to kriv i Ferrari˝.

U Ferrariju, ekipi koja je tradicionalno strahovito podložna i osjetljiva na pisanje lokalnih talijanskih medija, za sada se još ne pozicioniraju otvoreno protiv svojeg njemačkog vozača. Upitan za mišljenje o činjenici da će idućeg vikenda u Suzuki Vettel izgubiti tri startna mjesta zbog kazne koju su mu za malezijski incident odrapili suci (na čelu s Derekom Warwickom), šef Ferrarija Maurizio Arrivabene je rekao:

˝Ne želim govoriti o odlukama sudaca. Ali, naravno, za nas je izuzetno bitno da u svakoj utrci oba bolida ostanu na stazi.˝

Povijest Ferrarija prepuna je drama poput ove koja trenutno pogađa Vettela. Od svojih početaka, pod vodstvom karizmatičnog, problematičnog i super-autokratskog Enza Ferrarija, Ferrari je, kao marka i simbol, uvijek bio daleko iznad vozača koji su vozili crvene bolide, i koji su tradicionalno tretirani, uz vrlo rijetke iznimke, kao nešto malo više od potrošne robe. Prestiž, međutim, kojeg Ferrari nosi sa sobom čini da već skoro 70 godina svaki vozač koji drži do sebe želi jednom u karijeri voziti za ovu ekipu. Cijena je golema: kad se pobjeđuje, Ferrari si voli pripisivati zasluge. Kad se gubi, ogroman dio krivice svaljuje se na vozača.

Vettel možda jest najskuplji vozač kojeg je Ferrari ikada angažirao, ali u faustovskom dogovoru postoji i neprijatna klauzula da će se suša pobjeda, pa čak i odgovornost za sudare u kojima vozač nije nužno jedini krivac, pripisivati vozaču (osobito ako je super-zvijezda), a ekipa će, uljuljkana u svoju vlastitu legendu, ići dalje i sve energičnije tražiti krivce svugdje osim u vlastitoj šlampavosti i nesposobnosti da kvalitetne ljude (na samo vozače) privuče, stimulira i zadrži. Puno je vozača prošlo kroz ovo što danas prolazi Seb Vettel – i nekako nitko od onih idućih na redu nisu iz toga puno naučili.

Izvor: GP1.hr