sport

Tko može zaustaviti Verstappena?

Možda nije najveće iznenađenje na svijetu, ali nakon Christiana Hornera sada i drugi boss Red Bulla, Helmut Marko, javno brani obrambene poteze na stazi svojeg vozača, 19-godišnjeg Maxa Verstappena.

˝Onam tko ne može prestići Verstappena uz pomoć Mercedesovog motora i DRS-a bi bilo bolje da se malo smiri,˝ kaže Marko, očito se referirajući na radio poruku iz pretposljednjeg kruga VN Japana, koju je svojima u Mercedesovom boksu uputio Lewis Hamilton, rekavši kako je Verstappen promijenio smjer vožnje u zoni kočenja, nešto što je zabranjeno sportskim F1 pravilima.

Premda Hamilton kasnije više nije niti u jednoj prilici spočitnuo Verstappenu obranu svoje druge pozicije u utrci, premda je čak bio decidirano protiv odluke Mercedesa da se, skoro tri sata nakon završetka utrke, formalno žali FIA-i i premda je kasnije Mercedes (na nagovor Hamiltona, između ostalog) povukao svoju žalbu, iz Red Bulla i dalje poručuju svima koji žele slušati da u Verstappenovoj vožnji nema ničeg spornog.

˝Max ima 19 godina i već uspijeva odoljeti napadima trostrukog svjetskog prvaka, na gumama starijim pet kruga. Dva kruga prije kraja utrke takav vozač sigurno se neće nikom tek tako skloniti s puta,˝ govori Marko.

Sam Verstappen i dalje tvrdi kako u njegovoj vožnji nema ničeg problematičnog:

˝Znam da je Lewis u borbi za svjetsko prvenstvo. Ali ja neću zbog toga otvoriti vrata i reći ‘Izvoli’. Da, vidio sam da se sprema za napad, pa sam zatvorio vrata. Mislim da je bio dovoljno daleko iza mene da vidi što nemjeravam.˝

Talijanski Autosprint, blizak šefu sudaca na VN Japana Emanueleu Pirru, prenosi kako je ex F1 vozač bio vrlo nezadovoljan onim što je vidio u 52. krugu utrke u šikani Suzuke, ali kako nije bio sklon nikakvoj sankciji protiv Verstappena bez formalne podrške ekipe koja se smatrala oštećenom, ako se smatrala oštećenom. Nakon razgovora i pregovora u Suzuki, i praktički nagovoreni od Pirroa na taj potez, Mercedes je onda formalno učinio ono što je još nedostajalo. No, žalba je administrirana kasno, nakon što su i Hamilton i Verstappen napustili Suzuku, a u takvim prilikama apsolutno je nužno da predstavnici FIA-e čuju i registriraju mišljenje obje strane. Rješavanje žalbe onda je prebačeno na iduću utrku u Austinu, a rezultat utrke u Suzuki proglašen provizornim.

No, tada je, pod pritiskom Hamiltona a i zbog činjenice da bi provizorni ishod utrke značio da Mercedes ipak još nije osvojio treći konstruktorski naslov prvaka (nakon sveg popijenog šampanjca u garaži ekipe…), Mercedes odlučio da žalbu povuče, pa je ishod utrke postao služben.

Malo šlampavo i nespretno izvedeno od strane navodno oštećene strane, no Verstappen se još jednom jeftino provukao nakon poteza na stazi koje mnogi osuđuju, a neki brane. No, izgleda da se obruč lagano steže, budući da je ovaj put službeni protest pao u vodu praktički zbog tehnikalija.

I još jedna kasna vijest iz Suzuke: direktor F1 utrka Charlie Whiting ponovno je zatražio od Verstappena da, u najranijem terminu u Austinu, odvoji nešto od svojeg vremena. Iz krugova bliskih FIA-i saznajemo da će novi razgovor između ove dvojice biti nešto manje žovijalan nego onaj u Monzi prije mjesec dana.

Moje osobno mišljenje: relativno je lako utvrditi ono što se u TV prijenosu nije moglo lako vidjeti: je li, naime, u Suzuki Verstappen uistinu promijenio smjer vožnje i pokrio namjere Hamiltona u momentu nakon što je već počeo pritiskati papučicu kočnice. Dostupna telemetrija to bi vrlo lako mogla utvrditi. Ako je takav način vožnje uistinu strogo zabranjen (slovom, a ne samo duhom pravila), onda ne vidim čemu velike rasprave. Ali isto tako ne vidim niti zbog čega se drugi vozači ne slože i svi zajedno, u vrijeme onog famoznog sastanka vozača s Whitingom u petak, posve nedvosmisleno objasne Nizozemcu da takav način obrane pozicije u utrci ne pali.

Mali izlet u povijest. U Monzi 1978. na startu utrke došlo je do masovnog sudara pri kojem je teško ozlijeđen Šveđanin Ronnie Peterson. On je naredne noći umro u milanskoj bolnici od posljedica komplikacija ozljeda nogu. Pokrenuta je službena istraga koja nije ustanovila ničiju osobnu krivicu za izazivanje sudara. Međutim, mnogi mediji i sami F1 vozači već su tada duže vremena imali na zubu agresivnost tada mladog talijanskog vozača Riccarda Patresea. I da, na startu te utrke u Monzi Patrese je svojom agresivnošću, premda nehotice, pokrenuo lančanu reakciju koja je dovela do sudara. On nikada nije formalno optužen ni za što, no na idućoj VN SAD-a u Watkins Glenu, tada vodeći F1 vozači, svjetski prvaci Emerson Fittipaldi, James Hunt i Niki Lauda obznanili su organizatorima utrke da jednostavno neće startati ukoliko se Patreseu dozvoli sudjelovanje u tom GP vikendu. Epilog: propuštena utrka za Talijana. Nikada kasnije u svojoj vrlo dugačkoj F1 karijeri (od 256 GP utrka) Patrese nije vozio tako da ga se optuži za opasno agresivnu vožnju…

Osobno, smatram da Verstappen vozi po samom rubu (ne)dopuštenog. Da je bilo baš posve opasno, sumnjam da Hamilton ne bi ustrajao u svojoj prvoj, instinktivnoj reakciji iz kokpita. Veličina mladog Nizozemca (i da, Marko je u pravu kad tvrdi da je klinac nevjerojatno napredan za svoje vozačke godine) vjerojatno i jest u tome da zna savršeno (za sada!) balansirati između onog što prolazi i situacije u kojoj jedan od bolida leti u zrak i završava tko zna gdje. Veličina je i u tome što savršeno zna da već sada svi drugi vozači očekuju da ga neće lako prestići.

To je ono što mu je do sada polazilo za rukom. Ako je njegova vožnja opasna, ako drugi vozači misle da je tako (a ne FIA ili Whiting, osobito ne Whiting koji u životu nije vozio niti jednu F1 utrku), onda nema druge nego da mu oni posve nedvosmisleno pokažu da njegove poteze ne žele više trpjeti.

Izvor: GP1.hr