sport

Toro Rosso navodno zainteresiran za Hondu

Finski Turun Sanomat tvrdi da je Scuderia Toro Rosso zainteresirana za Hondin pogon već od sljedeće sezone. Red Bullova sestrinska momčad trenutno koristi prošlogodišnju specifikaciju Ferrarijeve pogonske jedinice, a prednost koju su očekivali u uvodnim utrkama 2016. nismo vidjeli, barem kada se radi o usporedbi s Red Bullom koji koristi ovogodišnju Renaultovu specifikaciju (na koju je potrošeno samo osam tokena). Iz Mercedesa tvrde da je Toro Rossov pogon već sada najslabiji na gridu, a s obzirom na to da se razvoj motora potpuno odmrzava od iduće godine, korištenje godinu dana starih specifikacija (koje više nisu u fazi razvoja) više ne bi imalo nikakvog smisla.

Međutim, problem bi u vezi Toro Rossa i Honde mogao praviti Ron Dennis, koji kaže da McLarenov ugovor s Japancima ne dozvoljava ustupanje Hondinih pogonskih jedinica drugim momčadima. Međutim, sljedeće sezone na snagu stupa novo pravilo koje će svakoj customer momčadi osigurati pogon.

“Budući da je Honda prošle godine bila nova, rekli smo da mogu isporučivati jedinice samo jednoj momčadi, ali proizvođači prema pravilima moraju biti sposobni snabdijevati više ekipa. Hondin problem je ekskluzivni dogovor s McLarenom”, rekao je Bernie Ecclestone.

Turun Sanomat prenosi da je Toro Rossov šef Franz Tost u pregovorima za trogodišnji ugovor s Hondom počevši od 2017. U prilog im zasad ide jedino želja Honde da svoje pogonske jedinice prodaje i drugim ekipama.

“Nemamo nikakve planove, ali već smo obećali FIA-i da ćemo imati mogućnost isporuke drugoj ili trećoj momčadi. Prema tome, pripremamo to”, rekao je Hondin voditelj F1 projekta Yusuke Hasegawa.

Izvor: GP1.hr