sport

Velika nagrada Austrije rok za Red Bullovu odluku o dobavljaču motora

Momčad iz Milton Keynesa mora u manje od mjesec dana riješiti pitanje motora za sljjedeću godinu. Poznato je kako već nekoliko godina Red Bull ima određene poteškoće s Renaultovom/Tag Heurevom pogonskom jedinicom. Već su u nekoliko navrata nagovijestili mogućnost promjene dobavljača. Prema posljednjim navodima, to bi se moglo dogoditi u 2019. kada bi prešli na motore Honde.

Nakon Ricciardovih pobjeda u Kini i Monacu, apetiti momčadi su zasigurno porasli. Red Bull je u nekoliko navrata pojasnio kako želi konstantno osvajati najbolje rezultate te da očekuje od Renulata da prilagodi rad tom cilju.

Ovog vikenda u Montrealu Honda i Renault donose nove nadogradnje. Red Bullovoj odluci će uvjetovati učinak dvaju dobavljača. Ako se pokaže da je Honda bolja u provedbi svojih poboljšanja, moguće da će joj britanska momčad dati prednost ispred Renaulta. Vjeruje se kako će nadogradnja od oba dobavljača pojačati motore za malo više od 20 konjskih snaga.

Helmut Marko, kao i većina pripadnika momčadi, pomno prati napredak u svojim redovima, a ima i na oku poteze konkurencije. Pojašnjava kako je zbog trenutnih pregovora s dobavljačima odluka momčadi odgođena za još nekoliko tjedana.

“Trenutno vodimo pregovore. Raspored aktivnosti nas obvezuje da donesemo odluku oko motora do VN Austrije,” pojasnio je Marko.

Marko nije otklonio mogućnost ni oko potvrde Ricciardovog ostanka slijedeće sezone. Kako stvari stoje za momčad trenutno, utrka u Austriji će odgovoriti neka ključna pitanja oko njihove budućnosti.

“Ako ćemo moći, potvrdit ćemo i vozače za novu sezonu.”

“Siguran sam da će odluka biti donesena do Austrije. Nije da imamo puno mogućnosti,” rekao je Marko.

S Renaultove strane, najveća bojazan otpada na pouzdanost nove verzije pogonske jedinice. Ako testiranja pokažu kako se problemi nadograđuju na Ricciardove poteškoće iz Monaca, Renault možda zamrzne razvoj za ovu godinu. U tom slučaju, ako bi Honda ponudila bolje rješenje, pregovori s japanskim dobavljačem bi bili gotova stvar.

Hondina nadogradnja za Kanadu je usmjerena na poboljšanje unutarnjeg izgaranja. Prema nekim navodima, japanski dobavljač zbog svojeg noviteta ne bi trebao imati problema s pouzdanošću. No, promjenjivi uvjeti Kanade ponekad sigurne dobitnike vrlo brzo mogu preobratiti u tragične gubitnike.

Izvor: GP1.hr