sport

Vettel: Kanada je prava utrka za uvesti novu pogonsku jedinicu

Sebastian Vettel se trenutno nalazi na drugom mjestu u poretku vozača te zaostaje samo 14 bodova za vodećim Lewisom Hamiltonom.

U najavi za VN Kanade Vettel se osvrnuo na svoje konkurente ali i pogotovo na Ferrari, koji prema njemu ima cijeli paket vrlo dobar.

U nastavku donosimo kratki intervju s drugim čovjekom prvenstva koji su odradili kolege s Motorsport.com portala.

Na ovu utrku dolazi dugo očekivana nadogradnja za drugu pogonsku jedinicu Ferrarija, što očekuješ?
Ostali smo u planovima što se tiče nadogradnji i to je odlično. Teško je nešto predvidjeti jer kad si na stazi radiš usporedbe s drugim ekipama tako da moramo vidjeti kakve su nadogradnje drugi donesli. Ali, svakako da je prava staza ići prema planu i tu imati novu pogonsku jedinicu kad znamo koliko je bitna na ovoj stazi.

Opet ćete imati mogućnost koristiti hypersoft gume ali na potpuno drugačijoj konfiguraciji od Monaka. Što ti misliš o tome?
Ako budemo imali istu degradaciju guma kao u Monte Carlu onda će biti potrebno više zaustavljanja u boksevima. Moramo prvo vidjeti kako se ponašaju sve gume na stazi pa ćemo vidjeti. Na ovoj utrci, za razliku od one u Kneževini, moguće je pretjecati tako da se otvara puno mogućnosti za strategije.

Posljednjih godina Montreal je bila staza Mercedesa ali, u najavi utrke se saznalo kako ipak neće moći koristiti novu pogonsku jedinicu. Što misliš hoće li imati to puno utjecaja na njih?
To ćete morati pitati njih, ja ne znam koliko su trebali dobiti brzine s tom nadogradnjom.

Jesi optimist na ulasku u ovaj GP vikend?
Za sada smo imali dobar bolid na pravcima, bolid se pokazao vrlo efikasan i to sve bi nam trebalo pomoći na ovoj stazi. Ali, kako sam i rekao, gume će biti ključne. Moramo vidjeti koliko mogu trajati jer je ipak duga utrka pred nama. Mogu reći da mi se stvarno sviđa ova staza i da se uvijek veselim ovoj utrci.

Ali prošle sezone si imao utrku u kojoj si se morao vraćati…
Sjećam se toga, ali to je očito tako tu u Montrealu. Kako god bilo ova staza je odlična i cijeli grad dođe na utrku te bude spektakularno. Nadam se da ćemo im pružiti odličnu utrku, normalno je da tu i tamo bude jedna malo dosadnija kao u Monaku, iako znamo da se tamo niti ne može očekivati puno pretjecanja. Tu nema takvih problema jer ima mjesta gdje se može pretjecati. Iako, da budem iskren, ako bude malo dosadnija utrka ali dva Ferrarija budu na prva dva mjesta, neću se žaliti.

U Monaku niste mogli pritiskati koliko ste htjeli u utrci zbog guma. Misliš li da je to bio izoliran slučaj ili će se to ponoviti?
Monako se pokazao u punom lošijem stanju za gume nego druge utrke. Prošlih sezona onaj tko je bio prvi je mogao i htio pritiskati dok ipak ove godine sa spletom okolnosti se nije dogodilo. Nije bio samo problem u pretjecanju nego i u tempu utrke, vidjelo se to očito po vremenima po krugu. Ovdje u Montrealu imamo iste mješavine guma ali različitu konfiguraciju staze pa ćemo tek na treninzima vidjeti kako to sve skupa stoji i što možemo očekivati.

Završio si u Monaku s korištenjem tvoje prve pogonske jedinice u utrci. Jesi li osjetio nekakav pad performansi u odnosu na početak sezone?
Mislim da se napravio dobar posao. Ipak se broj kilometara nije drastično povećao tako da, barem za nas, nije bilo većih problema.

Misliš li da će Mercedes imati problema zbog korištenja prve pogonske jedinice i na ovoj utrci?
S ovakvom generacijom motora sumnjam da će imati bilo kakvih problema s pogonskom jedinicom.

Očekuješ li da će se Red Bull moći uplesti u borbu za postolje i ovdje u Montrealu?
Naravno da da. Imali su odličan odnos prema gumama u Monaku te ne vidim razlog zašto bi se to promijenilo usprkos drugačijoj stazi. Ne možemo to još sa sigurnošću reći ali pretpostavljam da ih možemo uzeti u obzir za pobjedu. Očekujem ih u borbi za pobjedu ali nadam se iza dva Ferrarija.

Izvor: GP1.hr