sport

Vozači žele imati pravo glasa u donošenju novih pravila

Lewis Hamilton i Sebastian Vettel pronašli su zajednički jezik u subotu kada su se složili da vozači također trebaju sudjelovati u izmjenama pravilnika, a mišljenje također dijeli Red Bullov Daniel Ricciardo.

Četverostruki svjetski prvaci poslije kvalifikacija za VN Španjolske izjavili su da oni koji sjede iza kotača često posljednji saznaju što se planira promijeniti u pravilniku.

FIA je prošlog tjedna najavila promjene na prednjim i stražnjim krilima bolida i prednjim kočnicama za sezonu 2019. godine. S tim promjena očekuje se da bi bolidi bili sporiji za sekundu i pol, ali bi se omogućilo bolje praćenje i pretjecanje bolida.

Hamilton smatra da usporavanje bolida ne bi popravilo trenutnu situaciju te da vozači samo žele voziti brže i pomicati granice.

Nevjerojatna je tehnologija koju imamo i što radimo s njom. Trebali bismo barem biti jednako brzi kao i ove godine, a utrkivanje učiniti boljim nekim drugim metodama,” rekao je.

Vettel je rekao da vozači mogu ponuditi korisne uvide.

Mislim, mi smo vozači, ne kažem da znamo sve , ne znamo ništa o inženjerstvu bolida, ali znamo kako se bolidi osjećaju, kako voziti bolide i njihova ograničenja kada su u pitanju pretjecanja. Ali nas nitko zaista nije upitao što mislimo.

Trebamo donositi odluke,” dodao je Hamilton.

Vettel se nadovezao na izjavu Britanca.

Smatram da je ovo smiješno. U 2009., sport je rekao: idemo s manje aerodinamike kako bi dobili više pretjecanja i bolje utrke , ali nije se ništa previše mijenjalo. Zatim je sport rekao da su automobili prespori pa ćemo staviti više aerodinamičkih dijelova na bolide i učiniti ih širim i spektakularnijim.

Povratne informacije od svih vozača bile su pozitivne. Danas je veći izazov voziti, a također vidite da smo sve više iscrpljeni nakon utrke. Sada ih želimo ponovno usporiti? To je pomalo poput krstarenja u Ameriku i mijenjanje smjera 100 puta.

Konferenciju za novinare žurno je dovršila voditeljica komunikacija iz FIA-e, s Hamiltonom i Vettelom koji su nastavili izražavati svoju srdžbu dok su se udaljavali.

U međuvremenu, u posebnom intervjuu, Red Bullov Daniel Ricciardo složio se kako bi se FIA i vozači trebali konzultirati kada je u pitanju donošenje novih pravila.

Nemam pojma što se promijenilo. Jučer sam nešto čuo da su se već dogovorile neke aerodinamičke promjene pravila.

Ne pokušavam biti smiješan, ali zapravo nemam pojma što rade ili što su promijenili ili što su odlučili.

Trebali bismo biti uključeni jer smo mi oni koji voze. Nismo inženjeri, ali na kraju dana mi smo oni koji znaju što se događa u utrkama, ” objasnio je Ricciardo.

Izvor: GP1.hr