sport

Wolff: Više downforcea u 2017. je kriva odluka za Formulu 1

Mercedesov šef, Toto Wolff, progovorio je o prijedlogu novih pravila za 2017. godinu te smatra kako je prijedlog za povećanje downforcea kriva odluka za Formulu 1.

F1 bi iduće godine trebala izgledati nešto drugačije. Promjenom pravila se želi povećati mehaničko prianjanje putem širih guma, a širim prednjim i stražnjim krilom se želi povećati aerodinamički potisak.

Vladajući svjetski prvak i Mercedesov vozač, Lewis Hamilton, već je izrazio svoje brige oko novih pravila. Britanac smatra kako se promjena pravila treba više fokusirati na mehanički grip kako bi bolidi mogli ići bliže jedan drugome pa bi se time poboljšalo i pretjecanje. S njim se slaže i Toto Wolff.

“Ovi bolidi neće moći pratiti jedni druge. Radimo korak s više downforcea, a to znači da će bolid koji prati imati više ‘prljavog’ zraka. Sada kada blizu pratite bolid, gubite downforce. Dobar primjer su Lewis i Max Verstappen u Melbourneu. Ista stvar će se događati i iduće godine, ali u puno većoj mjeri,” rekao je Wolff i dodao.

“Povećanje downforcea je pogreška. Mi volimo izazove i dečki u odjelu za aerodinamiku rade na tome. No, za Formulu 1 i za pretjecanje, ovo je kriva odluka.”

Izvor: GP1.hr