sport

Zanimljivosti: Najbolje od Barcelone

Staza Catalunya je postala svojevrsna konstanta u kalendaru F1. Iako nije na glasu kao staza koja donosi mnoštvo akcije, u proteklih 27 godina bili smo svjedoci zaista zanimljivih utrka u Barceloni. U današnjem kratkom pregledu kronološki izdvajamo neke od najzanimljivijih trenutaka.

1991. – Senna protiv Mansella

Barcelona je u svojoj prvoj godini domaćinstva F1 pružila jednu od nezaboravnih borbi između dvije legende ovog sporta. Mnoštvo utrka i borbi poslije, možemo zaključiti kako je ovo bio najsvjetliji trenutak staze Catalunya. Nakon što ga prestigao debitant Michael Schumacher, Nigel Mansell se našao u nezavidnoj poziciji. Bio je na četvrtoj poziciji, a staza nije praštala niti najmanju grešku. Ipak, veliki Britanac prestiže mladog Nijemca prekrasnim potezom s vanjske strane zavoja broj 12. Međutim, svi će se sjećati poteza koji je uslijedio nakon toga.

Williamsov vozač je dostigao Ayrtona Sennu, a nakon toga je uslijedio trenutak koji će ostati urezan u povijest ovog sporta. Na startnoj ravnini dvije legende su dijelili centimetri od sudara dok su iskre letjele na sve strane. Baš taj trenutak najbolje karakterizira utrkivanje u ono vrijeme, kada je svatko bio svjestan posljedica sudara, kada je utrkivanje bilo grubo, ali i pošteno. Mansell je uspio preteći legendarnog Brazilca, kao i Gerharda Bergera, te tako osigurao jednu od najvećih pobjeda svoje velike karijere.

2001. – Hakkinenov peh

Michael Schumacher je šest puta pobijedio na stazi Catalunya, a pobjeda 2001. godine je svakako bila neočekivana. Schumacher i Hakkinen kvalificirali su se za nedjeljnu utrku kao prvoplasirani i drugoplasirani, a u utrci smo svjedočili taktičkom nadmudrivanju između dvije momčadi. Hakkinen je iz tog nadmudrivanja izašao kao pobjednik, te je u posljednjem krugu utrke imao značajnu prednost ispred Michaela Schumachera.

Unatoč uvjerljivom vodstvu, božica Fortuna nije bila na njegovoj strani. Finca je dijelilo nekoliko zavoja prije ciljne ravnine, no tada dolazi do eksplozije kvačila na njegovom McLaren Mercedesu. Finac zbog toga nije uspio upisati četvrtu uzastopnu pobjedu u Barceloni, dok je Michael Schumacher upisao dodatnih 10 bodova u posljednjoj godini rivalstva među ova dva velikana sporta.

2012. – Neočekivani pobjednik

Sezona 2012. je bila jedna od najboljih u povijesti F1. U prvih sedam utrka sezone svjedočili smo sedam različitih pobjednika. Momčad Franka Williams je tijekom većine sezone bila nekonkurentna, no u Barceloni je njihov bolid pokazao iznenađujuću brzinu. Pastor Maldonado je startao s najbolje startne pozicije, te unatoč gubitku vodstva u prvom zavoju, uspio je ponovno preuzeti vodstvo i osigurati svoju prvu i jedinu pobjedu u F1.

2016. – Verstappenova debitantska pobjeda

Nakon solidne uvodne sezone u Toro Rossu, Red Bull je odlučio zamijeniti Daniila Kvjata Maxom Verstappenom nakon svega četiri utrke 2016. godine. To je bio riskantan potez za momčad iz Milton Keynesa, no mladi Nizozemac je već tijekom prve utrke s Red Bullom došao do pobjede. Tijekom prvog kruga utrke dominantni Mercedesov dvojac se sudara, čime se pružila mogućnost za pobjedu ostatku momčadi.

Daniel Ricciardo se činio kao najizgledniji pobjednik utrke, no alternativna strategija se isplatila Maxu Verstappenu koji u posljednjim krugovima utrke uspijeva zadržati vodstvo ispred bržeg Kimija Raikkonena. S 18 godina Nizozemac je postao najmlađi pobjednik utrke, najmlađi vozač na postolju, najmlađi vozač koji je vodio u utrci, te prvi nizozemski pobjednik u F1.

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post’s poll.

Izvor: GP1.hr