sport

Komentar Gorana Dijakovića: Veliki Max, Lewis i Honda

Epohalne greške Lewisa Hamiltona (i Mercedesa) se opraštaju jer je Lewis želio još se utrkivati pa je nakon krive procjene iz svog boksa da će odlaskom u boks izgubiti samo jedno mjesto (izgubio je dva), samoinicijativno otišao u posljednji nepotrebni boks koji ga je nakon kazne bacio na sveukupno sedmo mjesto. Instinkt pravog trkača se cijeni. I najveći rade grešku koju je učinio opalivši Albona uskrativši ga prvog postolja u životu. No, često ne priznaju krivicu kao ove nedjelje Seb Vettel. Sve su kamere vidjele da je Seb gurao Leclerca ali ne i suci. Dijametralno suprotne izjave iz Ferrarija i od vozača. Uštogljeno nakon utrke a onda udri po kolegi kad su s lokalnim medijima. Čak se ni Horner ne usudi reći koju Lewisu što mu je odnio jedan podij.

Lewis je i ovdje bio velik. A uglavnom preko 200 ne bi trebalo biti krivca, ipak pri tim brzinama gravitacija djeluje malo drugačije.

Velik je bio i Mercedes koji je priznao koliko je bio glup. Da, baš s tim riječima. Vjerojatno nije utjecalo što prvi put od 2013. nije bilo Tota Wolffa koji se bavi debijem Mercedesa u Formuli E (Saudijska Arabija, 22. studenog).

Boks Mercedesa je priznao da je kriv za prvi skalp koji je Verstappen obavio nad Hamiltonom. Nakon prvih bokseva, Max je na kraju startno-ciljne ravnine maestralno prešao Lewisa. No, odmah smo iz Lewisovog vikanja (”pa javite mi”) shvatili da su umješane i mračne sile. Svjetski prvak nije na kraju ravnine imao dovoljno baterije pa je to pomoglo Maxu. A boks je to trebao javiti Lewisu (morbidno…). Imamo izgovore tipa nespretni promet, loše gume, loše sam izašao..a sada i..nisam imao baterije tj. dovoljno snage. A boks je to trebao dodati. Oprosti nam Ayrton, gdje god da si…

Za Mercedes svakog vikenda radi oko 1500 ljudi, oko 150 na trkalištu, ostali u tvornicama. Pa zar je moguće da nisu mogli složiti da se ova glupost izbjegne?

U vrijeme Senne i Dennisa se pričalo da McLaren kruži po Silverstoneu bez vozača pa je ovo samo nastavak apsurda. Uz činjenicu da se u kvalifikacijama temperatura staze promijeni za tri stupnja celzijusa (!?) pa su uvjeti drastično drugačiji (!?) a i nadmorska visina je opaka (800 metara) pa nema dovoljno kisika za Mercedesov motor. O tempora o mores… Uopće me ne zanimaju pravila za 2021. (tko živ tko mrtav…). Ali da bi trebalo izbaciti stavku ”dodavanja snage iz boksa” i da se se vozaču javlja pritisak u gumama, to je sigurno.

Ok je da taktika odlučuje. I DRS je izmišljen da bi bilo više pretjecanja. On je pomogao jer su vozači uvidjeli da su pretjecanja moguća pa su ih 2011. počeli izvoditi i na drugim mjestima.

Desetljećima se pretječe u boksovima a malo na stazi. Ove nedjelje je Max izgubio u boksu a odmah vratio na stazi. Pamti se.

Što smo u nedjelju još dobili? Nešto jako, jako veliko. Honda se vratila i na ravničarskom Interlagosu bila uz bok Mercedesovom i Ferrarijevom motoru, a i bolja. McLaren se vratio na postolje nakon puno godina i pokazao Williamsu da nada umire zadnja. U nedjelju smo nakon dugo vremena vidjeli i Bernieja Ecclestonea. Stalno je na Grobniku gdje pokušava popraviti press centar.

Upitan što radi i o čemu misli, Bernie (89) je rekao da nema pojma.

Na stazi koja desetljećima donosi nevjerojatna uzbuđenja, vidjeli smo start blijed ko špricer. Max, hladan ko špricer je odjurio a Vettel kopao nos pa ga je Hamilton prestigao. Nije mi nešto kako se Leclerc probijao jer to je igra mačke i miševa. Hamilton je odmah, treću utrku zaredom, počeo mrmljati protiv svog boksa. Kako bi to samo izgledalo da nije osigurao naslov.

Truba Bottas opet pokazuje da je kategorija Coulthard, Barrichella (mlačna pitanja nakon utrke), Massa… Ima na pravcu istu brzinu kao Leclerc ali i DRS (daje oko 18 km veću brzinu), no, majstor Charles samo trzne i Valtteri ranije koči. Ok, zatrubio je ove sezone već previše puta pa se boji.

Nakon utrke u sobi direktora škole velika gužva. Lewis u magareću klupu…

Izvor: GP1.hr