Peugeot / Testovi

Peugeot 208

Peugeot 208Drukčiji prednji branik, maska, svjelta za maglu, dizajn unutarnjeg dijela glavnih svjetala, lavlje pandže u svjetlosnom potpisu stražnjih svjetala i nova paleta boja i naplataka. To su ukratko vidljive promjene na Peugeotu 208, koji je u prodaji od 2012. godine, a sada je blago redizajniran.

Od sada je u ponudi narandžasta metalik boja kakva je bila i na testnom automobilu, što će sigurno prihvatiti oni koji žele biti istaknuti, a na ovaj način će se odmah distancirati od ‘starog’ modela, obzirom da sve ove malo prije navedene promjene nisu drastične i teško da će osobe koje ne prate auto industriju moći odmah ustanoviti koji je model stariji, a koji noviji.

Tako male promjene govore da je inicijalni dizajn uspješan i obzirom da se ne treba mijenjati ono što je dobro, ostalo je jako malo toga za promjenu. Posebno će to veseliti vlasnike postojećeg modela, obzirom da će njihov automobil izgledati novo još slijedeće tri godine, kada bi se po ustaljenom ritmu trebao pojaviti potpuno nov model, bilo da se radi o drugoj generaciji ili novom imenu (209).

Dobro, kada malo bolje pogledamo, sada prednji kraj automobila ima više oštrine, automobil izgleda agresivnije, no ne i napadno. Zahvaljujući stiliziranim kromiranim elementima maske koji asociraju na šahovnicu s trkačih staza, dobiva se poseban dojam i sve isgleda vrlo sofisticirano i realno bolje.

Unutrašnjost? Na prvi pogled, opet bez promjena, što je ponovno logično, obzirom da je 208 s malim kolom upravljača i dovoljno razigranom, ali logično posloženom unutrašnjošću i dalje djeluje kao najnapredniji ili možemo reći najfuturističkiji automobil u kategoriji. Sad možemo diskutirati o tome koliko je to futiristički ili koliko je večina drugih konzervativna, no činjenica je da 208 izgleda dobro i da se u njemu osjećate ugodno, a mali ‘volan’ je izrazito simpatično rješenje.

Nova tehnologija sada omogućuje prikaz i upotrebu Mirrorlink ili Carplay kompatibilnih aplikacija, a zadržana je čistoća dizajna interijera, lišena manje potrebnih tipki, prebacivanjem upravljanja funkcijama pomoću centralno smještenog dodirnog zaslona.

Testni model imao je 1,2 litreni benzinski motor maksimalne snage 81 kW (110 KS) u kombinaciji s ručnim mjenjačem. Takva konfiguracija omogućuje emisiju CO2 od 99 g/km, a nudi vrlo dobre performanse. Ako ne računamo GTi izvedbu, ovo je najjači benzinski motor u ponudi, čime podatak o emisji CO2 ispod 100 g/km dobiva dodatno na važnosti.

Osim peterovratne izvedenice, postoji i trovratna, koja će se zbog karakteristične bočne kromirane lajsne sigurno svidjeti onima koji vole sportski dizajn, no peterovratni automobil kao ovaj testni, uvijek nudi veću praktičnost, kako prilazu stražnjoj klupi, tako na parkiralištima, zbog kraćih vratiju.

S blagim redizajnom 208-ice, Peugeot je pokazao koliko je inicijalno napravio atraktivan i večini privlačan automobil. Nova tehnološka i tehnička rješenja, odnosno ono što je manje uočljivo na prvu, pokazuje da je Peugeot svjestan i spreman za sve izazove koje se pred auto industriju postavljaju danas, ali i one koji nas čekaju sutra.

Tags: /