Peugeot / Testovi

Peugeot 508

Peugeot 508Kada smo prvi puta isprobali Peugeot 508 (2011. godine) ustanovili smo da se radi o modelu koji upsješno mijenja dvije limuzine iz prijašnje Peugeotove ponude: 407 i 607. Nešto malo veći od svog prethodnika, ali s gotovo 10 cm duljim međuosovinskim razmakom, Peugeot 508 je bila dovoljno prostranija i elegantnija limuzina od modela 407 i dostojna zamjena za  607.

Danas govorimo o redizajnu Peugeotove najveće limuzine, koji donosi nove ideje i smjernice kreiranja svih novih Peugeotovih automobila. Nova, manja, kromirana maska s centralno smještenim lavom, ostavlja snažniji dojam na promatrača i jasno naglašava pripadnost marki. Spomenuti lav, zaštitni znak Peugeota, sada je uočljiviji, a poklopac motora ostavlja netaknute površine. Nešto što bi se trebalo primijeniti na sve buduće Peugeote pa odluka da se u nov dizajnerski smjer kreće s najvećom limuzinom, 508-ici daje poseban značaj.

Peugeot želi na ovaj način skrenuti pažnju na sebe, na tržištima koja su sklona limuzinama i pokušati maksimalno približiti ovaj model konkurentskim proizvodima tzv. premium marki. Iz tog razloga vidimo dosta kromiranih detalja, koji naglašavaju luksuz i eleganciju.

Tehnološka naprednost pokazuje se doslovce na prvi pogled, zahvaljujući LED prednjim svjetlima. Stražnja svjetla također su u LED tehnologiji, a njihov dizajn asocira na lavlje pandže.

Ono što nije vidljivo na prvi pogled, a impresionira, je potrošnja motora, odnsno emisija CO2 koja se kreće od svega 105 do 144 g/km, kod klasičnih motora i 85 g/km za hibridni pogonski sustav. To je za ovako velik automobil izvrstan rezultat.

Isprobali smo automobil s dvolitrenim turbo diesel motorom maksimalne snage 110 kW (150 KS), koji dolazi s ručnim mjenjačem. Ova kombinacija daje emisiju CO2 od 109 g/km. U praksi je to stvarno mala potrošnja goriva, a motor je dovoljno snažan za ovako veliku limuzinu i pruža zadovoljstvo u vožnji u svim sitiuacijama. Naravno, za dodatni komfor uvijek postoji automatski mjenjač, s izvedenicom istog motora od 160, 180 ili 200 KS. U ponudi su još i 1,6-litreni turbo diesel i benzinski motor iste zapremine u izvedbi 120, odnosno 165 KS. Uz prije spomenuti hibridni pogonski sustav, jasno je da se 508 danas nudi u kombinacijama koje će omogučiti širok spektar potencijalnih kupaca, odnosno, teško da će netko reći da mu nešto u ovom pogledu nedostaje.

Od promjena u unutrašnjosti treba istaknuti zamjenu prijašnjeg s novim tzv. infotainment sustavom, koji sada ima dodirni zaslon, umjeto upravljačke jedinice smještene iza mjenjača na središnjem grebenu. Obzirom da se radi o dosta udaljenom zaslonu, jer se ipak radi o velikoj i komfornoj limuzini, ovdje dodirni zaslon nije prednost, već nedostatak, iako se realno radi o naprednijem sustavu. Naravno, osnovnim funkcijama se može upravljati putem tipki na upravljaču, no evo, tu imamo malu zamjerku.

Sve ostalo, gledajući automobil kao cjelinu je pohvalno i s ovim redizajnom će Peugeot sigurno privući više kupaca, pogotovo onih zahtjevnijih, koji automobil ne kupuju s metrom u džepu, već traže primjenu novih tehnologija u svakom pogledu.

Tags: /