DS / Testovi

DS4 Crossback

DS4 CrossbackDS4 Crossback je naš prvi DS na testu, iako smo isprobali i DS3 i DS4 i DS5… Pitate se kako je onda DS4 Crossback prvi? U stvari jednostavno. DS više nije Citroën, to više nije njegova linija, već zasebna marka PSA grupacije. Upravo iz tog razloga, redizajnom svakog dosadašnjeg modela nestala su Citroënova obilježja i postavljen je DS logo, kao oznaka nove marke. Redizjan, nadopuna modela i na kraju potpuna obnova s novim generacijama postojećih modela je ono što donosi bliža budućnost. Tako je redizajnom i preimenovanjem Citroëna DS4 u DS4 predstavljena tržištu nova izvedenica DS4 Crossback.

DS4 Crossback ili povišena ‘crossover’ inačica postojećeg DS4 je pravi trendovski automobil, šminker u tržišnom C segmentu. DS se iz tzv. premium linije, na tržištu pozicionirao kao francuska premium marka i njegov predstavnik u kategoriji kompaktnih linija s ovakvom inačicom cilja na kupce koji zahtjevaju francuski šarm u dizajnu automobila, u kombinaciji s najnovijim tehnologijama, uz vrhunsku izradu i kvalitetu materijala unutrašnjosti.

DS4 je bio jedini automobil iz tadašnje linije DS koji nam ‘nije sjeo’. Ne zato što je bio ružniji ili lošije izveden od ostalih modela u ponudi, dapače, sve neavdeno je bilo na zavidnom novou, već zato što nije bio dovoljno distanciran od vrlo dobrog Citroëna C4, s kojim dijeli platformu. Ono što je tada promijenjeno, učinjeno je nauštrb funkcikonalnosti pa je tako otežan ulazak na stražnja sjedala i stražnja vrata nemaju mogućnost spuštanja stakala. To je nešto što se ne smije napraviti na peterovratnom modelu tržišnog C segmenta.

Obzirom da je DS4 Crossback, povišena izvedenica redizajniranog modela DS4, a ne novi automobil, konstrukcijski je sve ostalo isto pa možemo reći da je DS4 Crossback nikad privlačniji DS4, u potpunosti u skladu s trendovima proizvodnje ‘crossover’ izvedbi automobila, koji vizualno koketriaju s onima koji imaju svojstva koja omogućuju vožnju i izvan asfaltiranih prometnica, no zamjerke su ostale iste.

Isprobali smo inačicu s najjačim turbo diesel motorom i automatskim mjenjačem. 180 KS u kompaktnom automobilu je daleko više nego je potrebno za svakodnevnu upotrebu, ali i to je još jedan način za distanciranje, od, ponavljamo još jednom, stvarno dobrog Citroëna C4. Za DS4 Sportback se nude samo tri turbo diesel motora, u rasponu maksimalnih snaga od 120 do 180 KS pa je i to još nešto drukčije od uobičajenog. S motorom od dovoljnih 120 KS možete birati između automatskog i ručnog mjenjača, inačica sa 150 KS dolazi iskljućivo s ručnim mjenjačem, a najjača opcija samo s automatskim.

U vožnji, zbog nešto mekšeg ovjesa niste skloni jurnjavi pa je ovdje 180 KS više zbog prstiža, nego što vam to stvarno treba. Automobil pruža zavidan komfor na prednjim sjedalima i generalno je vožnja vrlo ugodna. Kolo upravljača velikog promjera i instrument ploča te općenito dizajn unutrašnjosti, vrlo je sličan Citroënovom, što je u osnovi dobro, ali i dalje nedovoljno distancirano, pogotovo sada kada je DS zasebna marka.

Kada sve sumiramo, dobivamo dojam da je DS s modelom DS4 Crossback ciljao na osobe koje se u automobilu voze solo i maksimalno u dvoje, žele se istaknuti iz mase dizajnom automobila, koje neuoitno ima francuskog šarma i ne robuju od predrasuda.

Za takve je ovo baš ‘cool’ automobil.