sport

Reakcije talijanskih medija na protest protiv dogovora FIA – Ferrari

Mediji u Italiji su vrlo bijesno reagirali na protestno pismo sedam F1 momčadi protiv dogovora između FIA-e i Ferrarija vezano za istragu legalnosti Ferrarijevog prošlogodišnjeg motora.

Gazzetta dello Sport, La Republica, Il Resto Del Carlino i Corriere della Sera su cijelu situaciju opisali kao “ratno stanje” u sportu, a neki sugeriraju kako je špijun unutar momčadi otkrio detalje Ferrarijevih inovacija na motoru.

“Ovo je sad rat! Ovo je rat, politika i igra moći i novca. Bude li Ferrari proglašen krivim za kršenje propisa, u pitanje dolaze drugo mjesto u poretku konstruktora i pripadna novčana nagrada. No, je li u pitanju i nešto više? Je li Ferrari s motorom bio na rubu pravila, u sivoj zoni, no savršeno unutar propisa?” piše Gazzetta dello Sport.

“Ferrari i FIA su pod opsadom,” objavio je Corriere della Sera, i dodaje:

“Formula 1 je proglasila ratno stanje. Uoči prve utrke u Melbourneu. Toto Wolff pokreće totalnu kampanju protiv FIA-e i Ferrarija zbog njihovog dogovora nakon istrage o legalnosti Ferrarijevog motora iz 2019., za koji je konkurencija sumnjala da nije po pravilima.”

Corriere della Sera smatra kako je Toto Wolff glavni inicijator protesta.

“Mercedes koordinira ovaj degutantan i neuobičajen protest tako što je povukao korisnike njihovih motora, Williams i Racing Point, te je također privukao i Red Bull, AlphaTauri, McLaren i Renault. Jedino momčadi pokretane Ferrarijevim motorom nisu tu.”

“Prijete tužbama. U pitanju su politička moć i novac. Napad nije usmjeren samo prema Maranellu, nego i protiv predsjednika FIA-e Jeana Todta. Optužuju ga da je premekan prema svojoj bivšoj momčadi.”

Il Resto del Carlino iznosi svoju teoriju o špijunu unutar Ferrarija.

“Špijun se infiltrirao, netko tko je vrlo dobro upoznao sve Ferrarijeve tajne i konkurenciju obavijestio o upravljanju protokom goriva od spremnika do motora.”

“FIA nije uspjela dokazati da na motoru ima nešto protiv pravila, te da bi u budućnosti izbjegli nesporazume dodatno je modificirano pravilo o protoku goriva. To objašnjava cijeli epilog istrage te tajnost dogovora. Međutim, tako je Ferrari postao glavna meta konkurencije,” mišljenje je Il Resto del Carlina.

Izvor: GP1.hr