sport

Mercedes zbog protesta Red Bulla primoran mijenjati usisnike zraka za hlađenje kočnica

Zanimljiva uvertira za Veliku nagradu Australije. Red Bull je posumnjao u regularnost usisnika zraka na stražnjim kočnicama Mercedesovih bolida, FIA je reagirala novom tehničkom direktivom, a Mercedes će biti prisiljen u posljednji trenutak mijenjati sporne dijelove.

Kako piše Auto Motor und Sport, inženjeri Red Bulla posumnjali su da usisnici zraka stražnjih kočnica na Mercedesovim bolidima nisu u skladu s tehničkim pravilnikom i uputili su protest Svjetskoj automobilističkoj federaciji, a krovno tijelo Formule 1 reagiralo je novom tehničkom direktivom koja se tiče upravo spornih usisnika.

Da bi se smatrali dijelom kočionog sustava, usisnici moraju zadovoljavati određene kriterije po pitanju dimenzija, a u slučaju Mercedesa to čini se nije bio slučaj (otvor je velik u obliku obrnutog slova V).

Detalji tih novih tehničkih uputa za sada nisu objavljeni, ali očito je kako će aktualni prvaci neposredno pred početak Velike nagrade Australije biti primorani mijenjati sporne dijelove na bolidu W11.

U nastavku tjedna FIA-ina tehnička komisija mogla bi imati još dosta posla. Iz Red Bulla su najavili novi protest ako će Mercedes koristiti DAS, novorazvijeni sustav upravljanja koji su otkrili na predsezonskim testiranjima.

“Naš je stav da taj sustav nije legalan i da nije u skladu s pravilnikom. Uložit ćemo protest ako će Mercedes koristiti taj sustav u Melbourneu”, najavio je Helmut Marko.

Još se spominje i mogući protest Renaulta na bolid Racing Pointa. Ovogodišnji RP20 po mnogočemu je kopija prošlogodišnjeg bolida W10, što bi u osnovi bilo zabranjeno, ali iz momčadi poručuju kako nisu kršili nikakva pravila. Ostaje pitanje može li Renault, ili neka druga momčad, dokazati suprotno.

Izvor: GP1.hr