sport

Todt: Ferrari se protivi objavljivanju detalja istrage pogonske jedinice

Predsjednik FIA-e Jean Todt se još jednom dotaknuo sporne situacije oko istrage prošlogodišnje Ferrarijeve pogonske jedinice. Naime, rekao je kako bi on volio iznijeti detalje istrage javnosti, međutim to ne može učiniti jer se Ferrari protivi tome.

Smatra kako je FIA učinila dobru stvar objavivši kako su postigli dogovor s momčadi iz Maranella. Kako Ferrari blokira iznošenje detalja dogovora, druge su momčadi izrazile želju da pravnim putem doznaju detalje dogovora.

“Pitate li mene, ja bi vrlo rado iznio sve detalje tog dogovora. No, u Ferrariju su bili protiv toga. Oni su sankcionirani, no ne možemo reći detalje izrečenih sankcija. Mogli smo šutjeti i ne reći ništa, no smatrali smo da nije uredu da javnost ne zna kako je istraga obavljena i donesena odluka te da su izrečene sankcije za ono što smo mislili da nije bilo legalno.”

“To je, iskreno, vrlo jednostavno. Vrlo jednostavno. Došli smo do rješenja s kojim se ostale momčadi nisu složile. Nažalost, mi smo dovedeni pred svršen čin jer su naši inženjeri rekli kako ne mogu u potpunosti dokazati da u Ferrariju nisu slijedili pravila,” izjavio je Jean.

Sedam je momčadi pismenim putem izrazilo nezadovoljstvo zbog dogovora FIA – Ferrari, izrazivši namjeru da pravnim putem dođu do detalja dogovora. Od tada je jedino Mercedes povukao svoj potpis s pisma.

“Razgovarao sam osobno s nekim od predstavnika momčadi. Jedino se Mercedes povukao kasnije, iako su bili jedni od inicijatora izražavanja neslaganja. Nakon toga nisam čuo da je još netko odustao.”

“Dobio sam odgovor na moj odgovor njima. Odgovorili su da razumiju poziciju u kojoj se FIA nalazi, no očito je da nisu zadovoljni odgovorom. Naravno da bi i oni htjeli znati detalje i da im to Ferrari dopusti, i ja bi im rado volio otkriti. Nažalost, to trenutno ne možemo,” zaključio je Todt.

Izvor: GP1.hr