sport

Sainz: Preuzeo sam veći rizik, uspjelo je!

Start na 19., a cilj na osmoj poziciji. Napredak od jedanaest mjesta u utrci u kojoj nijedan njegov suparnik nije odustao, zvuči kao veliki pothvat. Carlos Sainz je u vikend krenuo sa saznanjem da će zbog promjene pogonske jedinice startati sa začelja, no to ga nije pokolebalo da odradi sjajnu utrku i dočepa se bodova. Brojnim prestizanjima zaslužio je naslov vozača dana, prvi put u svojoj karijeri.

Carlos je u utrku trebao krenuti s 20. pozicije, no zbog kazne Daniela Ricciarda progurao se jedno mjesto naprijed. Za razliku od Ricciardovog Mclarena koji kao da nije pokazivao znakove života, Sainz je u ranoj fazi prestigao bolide donjeg dijela poretka, a u svojim je prestizanjima često koristio zavoj broj 12.

„Moram biti iskren i reći da sam uživao; jedna od najugodnijih utrka koju sam odvozio. Kada imate tempo kakav sam imao danas i stazu koja dopušta prestizanja, pogotovo kada su mokri uvjeti, to je pravo zadovoljstvo. Mogao sam jako stisnuti gas, a ona spora izmjena guma nas je izbacila iz mogućnosti da danas završimo među prvih pet, prava šteta. Čestitke momčadi, bolid je danas bio vrlo ugodan za vožnju.“, nakon utrke poručuje Sainz.

Sporno zaustavljanje u boksu od 8.1 sekundu nije bio jedini zabrinjavajući trenutak za Španjolca. Carlosov je bolid prilikom pretjecanja Sebastiana Vettela otklizao i napravio manji kontakt s bolidom Aston Martina.

„Imali smo vrlo jak tempo na mokrom, a zatim smo se, kako se staza sušila, dobro prilagodili na uvjete koji su uslijedili. Bilo je puno pretjecanja i svako sam morao odraditi na stazi. Niti jednom nisam imao sreću da prestignem drugog vozača iz prvog pokušaja već sam to činio nakon nekoliko pokušaja.“

„Sa Sebom je bilo lukavo. Već sam mu rekao da mi je žao. Bio sam pomalo optimističan.
No, ove Mercedesove motore je teško proći. To možete napraviti ili pod kočenjem ili ne napraviti. Htio sam nastaviti sa dobrom utrkom i nisam želio zaglaviti, uspjelo je!“, komentirao je Sainz.

Carlos Sainz dobro je “plovio” Istanbul Parkom (Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

Sainz tvrdi da je, s obzirom na njegovu nisku startnu poziciju i dobre performanse Ferrarija, za napadački pristup dobio zeleno svijetlo ekipe.

„Morao sam napadati. Pretpostavljam da od početka morate agresivno pristupiti, a danas je bio dan kada sam morao preuzeti više rizika i na kraju je dobro funkcioniralo. Jednog po jednog sam prestizao u 12. zavoju, vukao poteze i držao ih iza sebe, pokazao svoj tempo kroz cijelu utrku.

Šteta zbog tog sporog zaustavljanja koje nas je vjerojatno koštalo prilike da se borimo malo više pozicije, ali nije dan za žaljenje. Kao ekipa smo prošli sjajno, bili smo jaki cijelo vrijeme i pokazali smo da bismo se mogli boriti za vrh. Sretan sam što sam obavio kaznu i sad nastavljam dalje.“

„Bolid dobro izgleda. Sada se želim usredotočiti na izvedbe u narednih šest utrka kojim ćemo završiti sezonu. Drago mi je da sam na posljednjoj utrci iskoristio maksimum iz bolida.“, navodi Španjolac.

Inače, ovo nije prvi put da Sainz odrađuje dobre utrke nakon starta iz zadnjeg reda. Na onoj poznatoj velikoj nagradi Brazila 2019. godine Sainz je krenuo sa dvadesetog mjesta i dograbio treće mjesto postolja. Sainz je svojim turskim bodova zadržao prednost ispred momčadskog kolege Leclerca. Doduše, razlika se značajno smanjila i sada ona iznosi minimalnih pola boda.

Leclerc i Sainz na VN Turske (Foto: Scuderia Ferrari Press Office)

Objava Sainz: Preuzeo sam veći rizik, uspjelo je! pojavila se prvi puta na GP1.hr | Najbrži hrvatski F1 portal.

Izvor: GP1.hr