sport

Forghieri: Riješite se DRS-a

Kimi Raikkonen, Ferrari media

Legendarni Ferrarijev dizajner Mauro Forghieri predlaže ukidanje DRS-a kako bi utrke bile zanimljivije. Formula 1 bilježi pad gledanosti u 2014. a najviše krivnje palo je na tiše i manje motore s turbopunjačem koji su zamijenili V8 konfiguraciju korištenu od 2006. Forghieri, koji je bio važna figura u talijanskoj momčadi od 60-ih do 80-ih, podupire nove V6 turbo motore.

“Svi veliki proizvođači žele hibride i mislim da je dobro što za istu udaljenost novi motori trebaju samo 70% goriva starih motora, ili čak i manje. Ono s čime se ne mogu složiti s FIA-om je nadgledanje i kontroliranje potrošnje goriva krug za krugom. Po mome mišljenju, Formula 1 je demonstracija snage tako da je ovo pravilo neprihvatljivo iz sportske perspektive”, rekao je 79-godišnji Forghieri.

Osim toga, Forghieri nije ljubitelj DRS-a za koji su mnogi rekli da pruža umjetna pretjecanja.

“Riješite se DRS-a, to je smiješno. Ne sviđa mi se cijela aerodinamika aktualnih bolida. Ne razumijem zašto ona nije reducirana kako bi omogućila normalna pretjecanja bez DRS-a. Sada, ako je protivnik sekundu iza vas, možete samo gledati kako prolazi pored vas – a to ne može biti ispravno. Svjetski prvak treba biti u poziciji prestići svog protivnika bez pomoći, inače, ako se mene pita, on nije svjetski prvak”, nastavio je Talijan.

Forghieri se zatim osvrnuo na još jedno područje koje bi moglo poboljšati utrkivanje, a to su kočnice.

“Koliko cestovnih automobila koriste karbonske kočnice? Zašto se to koristi u Formuli 1? Ako bi koristili normalne diskove u Formuli 1, dužine kočenja bile bi dvostruko veće a pretjecanja puno lakša”, zaključio je Forghieri.

Izvor: GP1.hr