Citroën / Testovi

Citroën Berlingo Multispace

Citroën Berlingo MultispaceCitroën Berlingo Multispace ponovno je pomlađen, kako bi tehnološki zadovoljio stroge ekološke norme te vozaču i putnicima ponudio užitak u vožnji.

Ovo bi mogao biti i konačan tekst, obzirom da se radi o ponovnom redizajnu druge generacije automobila koja se na tržištu pojavila 2008. godine, dakle o automobilu o kojem sve znamo. Berlingo je začetnik segmenta vozila za razbibrigu, te je uvijek imao suvremen i praktičan odgovor na očekivanja svojih kupaca. Tom uspjehu svjedoči 2,9 milijuna registriranih prodanih vozila od 1996. godine, kada se prvi puta pojavio na tržištu. Radi se o putničkoj izvedbi dostavnog gradskog vozila, što su očito kupci jako dobro prihvatili.

Kao i kod svakog redizajna automobila, i kod ovog su vidljive promjene na prednjem dijelu vozila. Nova je prednja maska i prednji branik, s drukčije raspoređenim LED dnevnim svjetlima. Realno je to sve od vanjskih promjena koje možemo odmah uočiti, a u unutrašnjosti je sada očekivano postavljen tzv. infotainment sustav s dodirnim zaslonom, poznat iz ostalih automobila PSA grupe.

Od brojnih elemenata dodatne opreme, berlingo sada ima tehnologijom naglog kočenja u nuždi, Active City Brake, kameru za vožnju unatrag pomoć za parkiranje sprijada i straga… Ono što je iz današnje perspektive ekološke osvještenosti iznimno bitno su noviteti ‘ispod poklopca motora’. Za pogone se koriste najnoviji, vrlo učinkoviti motori PSA grupe, koji izpuštaju malo štetnih plinova u atmosferu. Tako npr. model BlueHDi 100 S&S emitira svega 109 g CO2 po km i upravo tu inačicu smo imali na testu.

BlueHDi 100 S&S je oznaka za 1,6-litreni turbo diesel s Adblue aditivom, koji znatno smanjuje količinu dušikovih oksida. Adblue je mješavina vode i ureje, koja se ubrizgava u ispušnom sustavu ispred filtera krutih čestica i pretvara do 90 % NOx u vodu.

U vožnji se ovaj motor pokazao sasvim dovoljnim, obirom da se ipak radi o obiteljskom automobilu, odnosno multipraktičnom vozilu, koje može poslužiti i za prijevoz raznih potrepština za sport i razonodu te prijevoz robe bilo za privatne ili gospodarske svrhe.

Ovim promjenama Citroën pokazuje da je tehnološki u samom vrhu autoindustrije, što nije ništa neobično, ako poznajemo njenu povijest i brojne inovacije, ali i pokazuje da je sve novo primjenjivo uz neznatne preinake i na inicijalno starijim vozilima. Ponovimo, ovdje se u osnovi radi o automobilu iz 2008. što je pak pokazatelj da je ta osnova bila itekako napredna. Zahvaljujući tome, sada imamo u svakom pogledu moderan autombil koji i dalje pretendira na mjesto lidera u svojoj kategoriji.