Honda / Testovi

Honda Civic

Honda CivicKada jedan model prodajete više od 40 godina, onda zaslužujete poštovanje u svakom pogledu. Kada se još k’ tome radi o velikoserijskom automobilu i prodali ste više od 20 milijuna primjeraka, onda ‘kapa dole’.

To je uvid u priču o Hondi Civic, modelu koji je doživio globalni uspjeh. Trenutno je u ponudi redizajniran model devete generacije, koji je svojim izgledom i dalje distanciran on mase međusobno sličnih automobila iz iste tržišne kategorije. Kako bi istaknuli sportske gene marke, u Hondi su ovim redizjanom odlučili Civic stilski približiti najjačem Type R modelu, što je posebno izraženo u Sport paketu opreme. Tako Civic Sport s jedne strane najvaljuje dolazak legendarnog modela Civic type R, a s druge pruža svima koji ne sudjeluju na vikend utrkama na stazi, osjećaj vožnje u gotovo jednako atraktivnom modelu.

Civic Sport je moguće dostupan je sa standardnim motorima iz ponude, odnosno, od tri ponuđena, dostupna su dva: turbo diesel i atmosferski benzinski. Prvi ima zapreminu od 1,6 l i maksimalnu snagu 88 kW (120 KS), dok je drugi zapremine 1,8 l i maksimalne snage 104 kW (142 KS).

Benzinski motor je dugo u ponudi. Radi se o prvom Hondinom motoru u trendu smanjenja zapremine, s ciljem smanjenja potrošnje i ponovit ćemo da je u to doba Honda najvaljivala taj motor kao motor koji ‘vuče’ kao dvolitreni, a troši kao 1,6-litreni. Konkurencija je s vremenom otišla korak daljei i nudi manje turbo benzinske motore, dok je Hondin najnoviji manji motor spomenuti turbo diesel.

Turbo diesel, iako sa samo 120 KS (kažemo samo jer se radi o ‘Sport’ modelu), u potpunosti opravdava svoje mjesto u ponudi i uopće ne narušava sportski osjećaj u vožnji, koji je sastavni svake Honde, a svoj smisao daje malom potrošnjom i emisijom CO2 od svega 98 g/km. Da, to je model s izrazito niskom potrošnjom goriva, ali istovremeno automobil s kojim je moguće voziti vrlo brzo. Realna potrošnje u svakodnevnoj vožnji nije veća od 5 l na 100 km pa možemo reći da je ovo idealan motor za Civic i postavlja se logično pitanje: što se dobiva s relativno starim atmosferskim benzincem?

Odgovor je manja nabavna cijena. Naime, razlika u cjeniku je 17.900 kn, što i nije baš malo.

Sada kalkulator u ruke, godišnja kilometraža, cijena goriva i ostali faktori pa onda odluka, benzin ili diesel.

Izmjene u unutrašnjosti možemo svesti na pojavu dodirnog ekrana, odnosno novi tzv. infotainment sustav. Identičan je za sve Hondine modele. Radi se o jedinici na bazi Android operativnog sustava, s izrazito kompliciranim upravljanjem, koje oduzima vrijeme i koncentraciju u vožnji što može biti sigurnosni problem. Sve ostalo je tipično za Civic i u skladu s vensjskim dijelom vozila. Zanimljivo i drukčije od konkurencije.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, Civic je model koji i dalje izaziva poštovanje, a male zamjerke oko tzv. infotaiment sustava vjerujemo da će doprijeti do odgovornih i unaprijediti buduće modele. Uostalom to i jest svrha testova, zar ne?