Vijesti

2008 protiv mina

Na tragu projekta “208 protiv mina”, kojeg je Peugeot Hrvatska pokrenuo prošle godine u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstvom Republike Francuske, a koji je uspješno okončan prikupljanjem 600.000 kn namijenjenih za razminiranje teritorija Republike Hrvatske u okolici Zadra, u općini Jasenice, Peugeot je ove godine osmislio još jedan originalan projekt humanitarnog karaktera – “2008 protiv mina”.

Boris Bućan oslikao je jedan 2008 u stilu njegovog slavnog plakata za balet Igora Stravinskog “Žar ptica”. Svoju premijeru vozilo je imalo na otvaranju ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je tvrtka Peugeot bila jedan od sponzora, a potom će biti predstavljeno i na Danima Orisa, međunarodnom forumu arhitekata i dizajnera, u Lisinskom sredinom listopada. Međutim, njegova glavna svrha je humanitarnog karaktera, budući će vozilo biti prodano, a sav prihod od prodaje bit će u suradnji s Uredom Vlade RH za razminiranje namijenjen razminiranju Hrvatske. Vozilo je do sredine listopada bilo izloženo u sjedištu marke Peugeot u Parizu, a završno događanje održat će se 28. studenog ove godine.

Boris Bućan jedan je od najpoznatijih likovnih umjetnika, slikar i grafički dizajner. Dosad je imao više od sedamdeset samostalnih izložbi, te više od 160 kolektivnih izložbi. Izuzetno je cijenjen u zemlji i u inozemstvu zbog svog osebujnog pristupa u oblikovanju plakata. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu. Bućanova djela danas se nalaze u brojnim svjetskim muzejima među kojima se ističu MoMA i Cooper – Hewitt Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Augewandte Kunst u Münchenu, le Musée des Arts Décoratifs u Parizu.

U Hrvatskoj je još 643 km2 minski sumnjivih površina, na kojima je procijenjeno da leži čak 74.000 mina. U posljednjih 15 godina od mina je očišćeno 440 km2, uglavnom sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske i javnih tvrtki. Među glavne ciljeve Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske spada koordiniranje subjekata u protuminskom djelovanju Hrvatske te senzibiliziranje javnosti na ovaj problem i informiranje o opasnostima od mina i drugih eksplozivnih naprava, podrška programima rehabilitacije, praćenje međunarodnih konvencija po pitanju zabrane protupješačkih mina i kazetnog streljiva te promocija hrvatskog sustava protuminskog djelovanja na globalnoj razini. Cilj je u potpunosti očistiti Hrvatsku od mina do 2019. godine.