sport

Image result for lewis hamilton kid

Lewis Hamilton ulazi u novu sezonu kao najodlikovaniji vozač grida s čak pet titula svjetskog prvaka u svojoj kolekciji, a postoje vrlo dobre šanse da bi ove godine mogao osvojiti i šestu.

Počeci

Lewis Hamilton, rođen 7. siječnja 1985. u Stevenageu, postao je zaintrigiran utrkivanjem dok je imao šest godina kada mu je otac kupio autić na daljinsko upravljanje. Ubrzo se krenuo natjecati u karting serijama.

Postoji jedna zgodna priča iz njegovog djetinjstva. Naime, kada je mu je bilo deset, Hamilton je imao priliku prići Ronu Dennisu tijekom dodjele nagrade. Zamolio ga je za autograf i rekao:

“Bok, ja sam Lewis Hamilton. Osvojio sam britansko prvenstvo i jednog dana želim se želim voziti u tvojim bolidima.”

Bio je toliko dobar kao klinac da su engleske kladionice imale u ponudi oklade da će osvojiti F1 naslov prije 25-te i Veliku Nagradu prije nego što navrši 23. I naravno, učinio je oboje. 1998., nakon što je osvojio svoj drugi naslov britanskog prvaka, potpisuje ugovor s McLarenom te se pridružuje njihovom programu za mlade vozače.

“Kvalitetan je, snažan i brz, a tek mu je 16. Ako ovako nastavi, ne sumnjam da će se jednog dana naći i u F1. Poseban je na stazi i sigurno je da ima pravi mentalitet,” izjavio je veliki Michael Schumacher kada je 2001. imao priliku voziti se u kartingu protiv Hamiltona, ali i Nice Rosberga i Vitantonia Liuzzija.

Debi u Formuli 1 i prvi naslov prvaka (2007/2008.)

U rujnu 2006. McLaren i Hamilton su postigli dogovor da će od iduće sezone napokon sjest za volanom Formule 1, a partner će mu biti aktualni, uz to i najmlađi dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso.

Na prvoj utrci u Australiji, Britanac je postao tek 13. vozač u povijesti sporta koji je završio na postolju u svojoj prvoj F1 utrci. Doduše, to je tek početak, tada 22-godišnji Hamilton nije mogao ni sanjati koliko će rekorda oboriti. Već nakon treće utrke preuzima ukupno vodstvo u poretku vozača, postavši najmlađi kome je to pošlo za rukom. Svoju prvu pobjedu i prvi pole position je osvojio na VN Kanade, koja mu je očito osobito draga. S devetim uzastopnim postoljem na Silverstoneu, Hamilton je izjednačio britanski rekord, kojeg drži Jim Clark. Hamilton je na kraju završio drugi u poretku vozača, s jednim bodom zaostatka za prvakom Kimijem Raikkonenom, a sezonu su obilježili brojni skandali u McLarenu zbog lošeg odnosa između mladog Hamiltona i Alonsa, koji je na kraju sezone napustio ekipu.

Alonsa je 2008. zamijenio finski vozač Heikki Kovalainen koji je potpisao petogodišnji ugovor s momčadi. Lewis je odlično krenuo u sezonu, pobijedio je već na prvoj utrci u Albert Parku s pole positiona. Hamilton je zaradio grid-kaznu od 10 mjesta nakon što se na VN Kanade sudario s bolidom Kimija Raikkonena koji je čekao na zeleno svjetlo u boksu. Hamilton je uoči VN Brazila imao vodstvo od pet bodova u odnosu na Felipea Massu (imajte na umu da je tada sistem računanja bodova bio drugačiji nego današnji), a za potvrdu prvog naslova prvaka mu je bilo potrebno peto mjesto ukoliko Massa bude prvi. Kiša je krenula padati i situacija se zakomplicirala. Tri kruga prije kraja utrke, Massa je vodio u utrci dok je Hamilton bio točno peti. Međutim, krug poslije ga je prestigao Sebastian Vettel što je značilo da je novi svjetski prvak Massa. U najdramatičnijoj završnici za naslov prvaka u povijesti F1, Vettel i Hamilton su uspjeli poništiti zaostatak od 18 sekundi za Timom Glockom te je Britanac u zadnjem zavoju osigurao peto mjesto i time je postao (tadašnji) najmlađi F1 prvak i prvi Britanac koji je osvojio titulu još od Damona Hilla 1996.

Prelazak u Mercedes i drugi naslov prvaka (2013/2014.)

Došli smo do ključnog dijela Hamiltonove karijere. Nakon mnoštvo špekulacija, u rujnu 2012. je potvrđeno da Hamilton napušta McLaren i da se pridružuje Mercedesu s kojim je potpisao trogodišnji ugovor. Ovaj potez je izazvao mnogo rasprave, a mnogi su bili mišljenja kako je prelazak u Mercedes iz konkurentnog McLarena preveliki rizik. Kako smo samo bili u krivu, Hamilton i Mercedes su nas preveslali. Hamilton je u šest sezona s Mercedesom osvojio četiri titule prvaka (jednu je osvojio njegov momčadski kolega, Nico Rosberg), a Mercedes pet konstruktorskih titula.

2014. nas je čekala promjena pravila i nova era u povijesti F1, turbo-hibridna V6 era. Mercedes se na predsezonskom testiranju u Jerezu nametnuo kao favorit, a u Australiji su dokazali da nisu samo najbrža momčad, već uvjerljivo najbrža momčad. Hamilton je osvojio pole u Australiji, ali je morao odustati iz utrke. Njegov momčadski kolega i kasnije konkurent za titulu, Nico Rosberg, je pobijedio na utrci s preko 20 sekundi prednosti. U Maleziji je Hamilton pobijedio ispred Rosberga, osiguravši tako prvi 1-2 za Mercedes nakon 59 godina. Britanac je po prvi puta u svojoj karijeri slavio na četiri uzastopne utrke nakon što je osvojio i VN Bahreina, Kine i Španjolske. Iste godine je oborio i taj rekord kada je slavio na pet uzastopnih utrka, što mu je u veliku ruku pomoglo u osvajanju njegove druge titule prvaka. Hamilton je sezonu završio s 11 pobjeda i sedam poleova, a sezonu su obilježili brojni incidenti s Nicom Rosbergom.

Poraz od Rosberga i rivalstvo s Vettelom (2016./2017.)

Trostruki svjetski prvak je, standardno, dobro ušao u sezonu tako što je izborio najbolju startnu poziciju na VN Australije. Nakon lošeg starta je izgubio poziciju od Rosberga te je na prvoj utrci u kalendaru završio kao drugi. Nažalost za njega, u idućim utrkama je Hamilton imao mnogo pehova koji su omogućili Rosbergu da stekne veliko vodstvo u ukupnom poretku. U Bahreinu je osvojio pole, ali ga je utrci pokupio budući kolega Valtteri Bottas tako da je završio tek treći. U Kini je startao kao zadnji, a u utrku je završio sedmi. U Rusiji je startao deseti i nakon prve četiri utrke u sezoni još nije imao ostvarenu pobjedu, a zaostatak za Rosbergom je iznosio vrtoglavih 43 bodova. Nakon što se Mercedesov par izvrtio na VN Španjolske, Hamilton je napokon slavio na VN Monaka i Kanade. Ključni dio sezone se odigrao na VN Malezije. Hamilton je dominantno vodio u utrci u kojoj bi mu pobjeda donijela prvo mjesto u poretku vozača. Nažalost za njega, motor ga je odlučio izdati 16 krugova prije kraja utrke te je bio prisiljen odustati. Rosberg je završio treći i povisio je bodovnu razliku nad Hamiltonom na 23 boda. Hamilton je incident opisao kao jedan od najgorih događaja u životu. Sezonu je završio s 380 bodova, 10 pobjeda, 12 poleova i čak 17 podija. Impresivno za viceprvaka.

Image result for hamilton malaysia 2016

Rosberg se šokantno umirovio nakon osvajanja svojeg naslova, a na njegovo mjesto je stigao Valtteri Bottas iz Williamsa. U iduće dvije sezone smo napokon vidjeli izazivača za Mercedes i Hamiltona u Sebastianu Vettelu i Ferrariju. Nakon ljetne stanke, svega par bodova je činilo razliku između dvojice prvaka. Hamilton i Mercedes su se ipak pokazali prejaki za Vettel i Ferrari u drugom dijelu sezone. Hamilton je iskoristio veliki sudar između Raikkonena, Vettela i Verstappena u prvom zavoju VN Singapura i pobijedio je ‘u gostima’, na utrci koja je zapamćena kao prva kišna utrka u Singapuru. Hamilton je u sezoni također oborio rekorde Michaela Schumachera u broju pole pozicija i startova u prvom startnom redu. Naslov je osigurao u Meksiku, a sezonu je završio s 363 bodova, 9 pobjeda i 11 poleova, a svaku utrku je uspio završiti u bodovima.

The Fight for Five (2018.)

Po prvi puta u povijesti sporta smo mogli vidjeti borbu za peti naslov prvaka između dvojice vozača. S jedne strane Lewis Hamilton u Mercedesu, a s druge Sebastian Vettel u Ferrariju. Za Hamiltona se može reći da je u sezonu ušao s ogromnim samopouzdanjem i u psihičkom vrhuncu, dok je Vettel imao realnije šanse za titulu nego lani u boljem, bržem i na oko ravnopravnom Ferrariju. Očekivano, Hamilton je ostvario svoj sedmi pole u Albert Parku, ali je utrku izgubio od Vettela koji je odlično iskoristio VSC kojeg je izazvao Romain Grosjean. Hamilton je ostvario svoju prvu pobjedu u sezoni u Bakuu gdje je zbog greške Sebastiana Vettela i kvara Valtterija Bottasa zauzeo prvu poziciju. Hamilton i Bottas su ostvarili prvi 1-2 za Mercedes u 2018. u Španjolskoj, no u iduće dvije utrke je izgubio vodstvo u ukupnom poretku. Hamiltonov niz od 33 utrke u bodovima i bez odustajanja je završio na VN Austrije zbog mehaničkog kvara. Vettel je imao odličnu šansu da na ljetnu pauzu ode s ugodnom prednošću u odnosu na Hamiltona, ali je Nijemac prokockao pobjedu u promjenjivim uvjetima na Hockenheimu, a Mercedes je bio neobično brz na VN Mađarske gdje je Hamilton pobijedio. Hamilton je zahvaljujući superiornijoj drugoj polovici sezone osvojio borbu za peti naslov prvaka, a sezonu je završio s rekordnih 408 bodova, 11 pobjeda i poleova i nevjerojatnih 17 podija.

“On je prvak i zaslužuje biti prvak. Da, bila je teška godina i duga godina…ja i svi u momčadi ćemo se potruditi da mu damo pravi izazov iduće godine,” rekao je Sebastian Vettel.

Šesti naslov? (2019.)

Jedini vozač koji ima više statističkog prestiža od Hamiltona je Michael Schumacher. Uistinu, Lewis ima nekolicinu impresivnih brojki. Ima čak pet titula prvaka, u čemu je izjednačen na drugom mjestu s Juanom Manuelom Fangiom. Osvojio je čak 73 utrka (u čemu je drugi), rekordnih 73 pole positiona, pobjeda na najviše staza (26) itd.

Iako je generalni dojam da je Ferrari ove godine nešto bolji bolid od Mercedesa, ni pod koju cijenu se ne smije podcijeniti Hamiltona i Mercedes. Siguran sam da Britanac neće samo gledati Vettela i Ferrari. Ne možemo znati tko će osvojiti titulu, no možemo prognozirat. Cirkus kreće već ovu nedjelju u Australiji (pitam se tko će biti najbrži u kvalifikacijama?!), a ono što možemo očekivati je da će Hamilton dati sve od sebe da osvoji i šestu titulu.

Izvor: GP1.hr