Vijesti

40 godina Golfa

Volkswagen slavi 40. rođendan najuspješnijeg europskog automobila svih vremena: Golfa. Do danas je prodano više od 30 milijuna primjeraka najprodavanijeg modela. Golf je oduvijek bio prava slika tehničkog napretka.

Potpuno nebitno ima li turbomotor, motor s direktnim ubrizgavanjem, električni ili plug-in hibridni pogon; ima li ABS, ESP, XDS ili 4Motion; nudi li automatsku regulaciju razmaka, City funkciju kočenja u nuždi, stabilizaciju sprege ili multikolizijsku kočnicu, je li riječ o automatskom klima-uređaju, Dynaudio-sound sustavu, dodirnom zaslonu sa senzorom približavanja, nudi li varijantu opreme Trendline, Comfortline ili Highline, GTI, GTD ili GTE, Golf je uvijek bio onaj koji je najvažnije automobilske tehnologije i trendove našeg vremena učinio dostupnim svima.

Prvi serijski Golf sišao je 29. ožujka 1974. godine s montažnih traka u Wolfsburgu. Tamo gdje je desetljećima dominirala Buba sa stražnjim motorom, započela je nova epoha: epoha poprečno ugrađenog prednjeg motora i prednjeg pogona. Golf I koji je dizajnirao Giorgio Giugaro i koji je obilježio dizajn marke Volkswagen trebao je kao nasljednik Bube koja je bila proizvedena u više od 21,5 milijuna primjeraka nastaviti uspješnu povijest do tada najprodavanijeg automobila na svijetu. I to se ostvarilo: već u listopadu 1976. godine mogao se slaviti milijunti primjerak Golfa. Slijedili su prvi Golf GTI 1976. godine, Golf Cabriolet 1979. godine i Golf GTD 1982. godine.

U kolovozu 1983. na tržištu se pojavio Golf II. Riječ je bila o Golfu u kojem su uspjeh postigli regulirani katalizator (1984.), antiblokadni sustav (ABS, 1986.) i servoupravljač u Golf klasi i koji je prvi puta imao pogon na sve kotače (syncro, 1986.). S trećom generacijom Golfa Volkswagen je u kolovozu 1991. pokrenuo novu eru sigurnosti. Golf III je s jedne strane bio prvi tip serije modela koji je od 1992. godine imao prednje zračne jastuke. S druge strane je veliki napredak u području konstrukcije karoserije doveo do znatnog poboljšanja karakteristika kod sudara. Daljnje tehničke prekretnice serije modela bili su prvi motor sa šest cilindara (VR6), uređaj za regulaciju brzine, prvi dizelski motor s izravnim ubrizgavanjem goriva (TDI, 1993.), novi Cabriolet, novi pogon na sve kotače (syncro II) i prvi Golf Variant.

Izlaskom treće generacije Golfa, u kolovozu 1991. godine, Volkswagen je najavio novu eru sigurnosti. Golf III bio je prvi iz serije s prednjim zračnim jastucima, s početkom 1992., dok je glavni napredak u području izrade karoserije također rezultiralo značajnim poboljšanjem sigurnosti u slućaju sudara. Osim toga, brojne druge tehnološke ključne odrednice u gami povezane su s trećom generacijom Golfa. Svoj debi u ovom novom Golfu imali su: šesteroilindrični motor (VR6), tempomat, oksidacijski katalizator za diesel motore (1991.) i prvi dizelski motori s izravnim ubrizgavanjem (TDI 1993). Isto tako, ABS je postao dio serijske opreme svih modela Golf u 1996. Godine 1993., Volkswagen je predstavio novi kabriolet na bazi Golfa III, novi model pogona na sve kotače (syncro II) i prvi Golf Variant (karavan).

Golf IV je 1997. godine unaprijedio temu sigurnosti: najbolji primjer je uvođenje sustava ESP. Volkswagen je 1998. godine predstavio prvi Golf s pogonom na sve kotače s Haldex spojkom – Golf 4Motion. 2002. godine Volkswagen je uveo model Golf R32 koji je mogao postići brzinu od 250 km/h – ovaj vrhunski model serije prvi puta je debitirao s revolucionarnim mjenjačem s dvostrukom spojkom (DSG).

Peta generacija Golfa je bila generacija čija je udobnost, dinamika i kvaliteta 2003. godine ostavila iza sebe i poneke konkurente više srednje klase. To je vrijedilo i u pogledu sigurnosti. Prvi puta se Golf mogao po želji isporučiti s bočnim zračnim jastucima u stražnjem dijelu vozila – zajedno sa šest serijskih zračnih jastuka (prednji, bočni sprijeda, zračni jastuci za glavu) u vozilu se nalazilo osam zaštitnih zračnih jastuka. U pogledu udobnosti i dinamike Golf V je 2006. godine postigao velik napredak zahvaljujući svojoj novoj stražnjoj osovini s četiri spone, 7- stupanjskom DSG mjenjaču, Bi-Xenon glavnim svjetlima, panoramskom pomičnom krovu i prvom Twincharger motoru širom svijeta (TSI) s turbopunjačem i kompresorom. 2006. godine se također pojavio Golf Plus, 2007. godine CrossGolf, novi Variant i izuzetno ekonomični model Golf BlueMotion (4,5 l/100 km).

U Golfu VI se od 2008. godine koristilo sve više TSI motora, osim toga došlo je do promjene kod turbodizelskog motora (TDI) – od tehnike ubrizgavanja pumpa brizgaljka na Common-Rail sustav za više dinamike s manjom potrošnjom. Predvodnik je ovdje bio drugi Golf BlueMotion s prosječnom potrošnjom od samo 3,8 l/100 km, odnosno 99 g/km CO2. Novi sustavi potpore (između ostalog regulacija dugog svjetla Light Assist, sustav pomoći pri parkiranju Park Assist, itd.) učinili su Golf najnaprednijim modelom.

4. rujna 2012. godine Volkswagen je slavio svjetsku premijeru sedme generacije Golfa. Težina je smanjena za do 100 kilograma. Ovisno o motoru, potrošnja se u odnosu na prethodni model mogla smanjiti za maksimalno 23 posto. Novi Golf TDI BlueMotion1 troši prema novom europskom ciklusu vožnje (NEFZ) još samo 3,2 l/100 km (analogno 85 g/km CO2). Volkswagen je osim toga opremio Golf s brojnim novim i djelomično serijskim sustavima potpore. 2014. godine Volkswagen je elektrizirao kompaktnu klasu: na raspolaganju se već nalazi e-Golf2 s električnim pogonom i dosegom od 190 kilometara. U jesen će se također pojaviti novi Golf GTE3 ; njegov plug-in hibridni pogon postigao je prosječnu potrošnju od samo 1,5 l/ 100 km te doseg na električni pogon od 50 kilometara.

Golf je model marke Volkswagen s najviše proizvedenih primjeraka svih vremena. U ljeto 2013. sedma generacija je doživjela i 30-milijunti proizvedeni primjerak. Aktualna serija modela proizvodi se na lokacijama u gradovima Wolfsburg, Zwickau, Foshan (Kina) i Puebla (Meksiko).